Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Praha má pátou lavičku Václava Havla. Její odhalení provází speciální výstava

V Praze stojí už pátá lavička Václava Havla. Její místo je od 17. listopadu v Bucharově ulici mezi kancelářskými budovami nedaleko stanice metra Nové Butovice ve Stodůlkách. Součástí slavnostního odhalení lavičky Václava Havla je i výstava s názvem Střípky revoluce, která probíhá v prostorách Business Centre Aspira.

Praha má už pátou lavičku Václava Havla

V Praze zatím pátá, ve světě už jednapadesátá. Řeč je o lavičce Václava Havla, kterou odhalili 17. listopadu u příležitosti výročí sametové revoluce v pražských Stodůlkách.

„Je to velká čest pro naši městskou část, zároveň zkvalitnění veřejného prostoru, což je velmi důležité. Každý občan nejen Prahy 13, ale samozřejmě i Prahy, může v této lokalitě si  posedět a  připomenout si historii  sametové  revoluce,“ uvedl v tiskové zprávě starosta Prahy 13 David Vodrážka (ODS).

Umělecké posezení tvoří dvě křesla spojená kulatým stolem, jehož středem prorůstá strom a stojí v Bucharově ulici mezi kancelářskými budovami u stanice metra Nové Butovice. V Praze jsou lavičky Václava Havla na náplavce Hollar, v Suchdole, Horních Počernicích a na Maltézském náměstí, ta je vůbec první lavičkou na počest Václava Havla v České republice.

Odhalení lavičky bylo spojené se zahájením netradiční výstavy

V prostorách Business Centre Aspira, u něhož nová lavička Václava Havla stojí, probíhá tematická výstava Střípky revoluce, která zaznamenává průběh a svědectví listopadových dní roku 1989.

Výstava představuje příběhy tradiční fotmou textů a fotek, ale také rozšířenou realitou. Lidé si mohou v aplikaci Festival svobody některé obrázky rozpohybovat a vidět je i s titulky. Aplikaci si mohou návštěvníci stáhnout pomocí QR kódů uvedených na panelech a v ní si pak rozkliknout tlačítko rozšířená realita. Pak už stačí jen namířit fotoaparát telefonu na obrázky na panelech a z nich se v telefonu spustí video. Výstava bude přístupná následující tři týdny.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ondřej Němec, Knihovna Václava Havla

Štítky lavička, Václav Havel, lavička Václava Havla, Stodůlky, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

Spíše by měli na "počest" vlastizrádce havla stavět šibenice, kam ten odpad patřil..

Úterý, 21. listopadu 2023, 20:28Odpovědět

Praha má pátou lavičku Václava Havla. Její odhalení provází speciální výstava  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.