Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Na náměstí Jana Palacha se sešlo přes 200 podporovatelů Palestiny

Přes dvě stovky lidí se dnes v Praze sešly na náměstí Jana Palacha na pietním shromáždění za zavražděné palestinské děti. Cílem akce je podle organizátorů také vyvíjet tlak na zastavení bojů v Gaze. Po proslovech vyšlo shromáždění pochodem na Staroměstské náměstí, lidé byli vybaveni palestinskými vlajkami a transparenty s nápisy "Zabíjení dětí není sebeobrana" nebo "Děti nejsou teroristi". Během pochodu organizátoři četli jména a věk zavražděných dětí.

Proslovy byly převážně v angličtině, organizátoři v nich vyzývali světové lídry, vlády i média k zastavení bojů v Gaze. Na schody před budovu Rudolfina lidé pokládali květiny nebo plyšové hračky k maketám panenek z bílých polštářů postříkaných červenou barvou reprezentující zavražděné palestinské děti. Podle palestinských úřadů zahynulo v konflikutu 4700 dětí.

Na celou akci dohlíží policisté a členové antikonfliktního týmu, zatím se obešla bez incidentů.

Vyjádřit nesouhlas s odvetnými kroky v Pásmu Gazy, ke kterým přistoupil Izrael po útocích palestinského radikálního hnutí Hamás, přišly stovky lidí 25. října před budovu českého ministerstva zahraničí. Přes dvě stovky převážně mladých lidí se na další demonstraci na podporu Palestinců v jejich konfliktu s Izraelem sešly v centru Prahy 8. listopadu.

Ozbrojenci Hamásu 7. října vpadli na území jižního Izraele, povraždili zhruba 1400 převážně civilistů a další více než dvě stovky lidí unesli do Pásma Gazy. Izrael odpověděl bombardováním Pásma Gazy a pozemní operací na území ovládaném Palestinci, kde podle palestinských úřadů dosud zemřelo přes 11.500 lidí.

Česká vláda i prezident Petr Pavel ihned po útoku jednoznačně podpořili Izrael a jeho právo na sebeobranu proti palestinským radikálům z Hamásu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky Izrael, Palestina, demonstrace, boje, pietní

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jarda Adámek

Dobrý den, rad bych pripomel temto....... tkzv. Demonstrantum, ze kdo zpusobil tuto situaci v Gaze, nebyli Izraelci, ale zfanatizovani a zdrogovani vrazi z Hamasu, kteri v Izraeli zacali vrazdit male deti, zeny a stare lidi!! Další komentář je zbytečný ????????????????????m????????????????????

Úterý, 21. listopadu 2023, 16:49Odpovědět

Libor Burian

Připomeňme bombardování Jugoslávie, rozebrání lidí na orgány v Albánii včetně dvou našich turistů a turistiky, alej andělů, Arábii, Afgánistán, prodej vražedného šrotu a nášlapných min do míst konfliktů které je zakázáno. Viz na yt Mudr Jan Hnízdil Světu vládnout psychopati. Proti vražedné lichvářské zbrojařské válečnické překupnické nenasytné mafiánské bandě se musí spojit všichni Lidé, aktivisté, ekologové, Greta, vědci, sportovci, ženy, mladí, staří, rockeři vzpomenout na heslo Make Love not war ! , mluvit spolu, začít uklízet od obcí, starostů které lidé znají, chodit ke všem volbám říct mafii a dost ! Více píšu ve vláknech diskusí.

Neděle, 19. listopadu 2023, 17:51Odpovědět

Libor Burian

A obecně oblíbené bombardování, Drážďan, Nagasaki, Vietnamu s napalmen a pesticidy, zdrogovaní Němci které poslali hiedlerovci do sovětského Ruska za 2 světové války když už Adámek připomenul drogy . A na ytKolektif : Diskusní klub Palestina/Izrael od vzniku po současnost Čekám kdy nám Lidé, obyvatelé Izraele řeknou co a proč se přesně stalo !

Úterý, 21. listopadu 2023, 18:49Odpovědět

Na náměstí Jana Palacha se sešlo přes 200 podporovatelů Palestiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.