Počasí dnes23 °C, zítra24 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Praha zmodernizuje a rozšíří v centru města protipovodňové zábrany

Praha zmodernizuje a rozšíří v centru metropole protipovodňové zábrany, které budou delší a vyšší. Změny se budou týkat Masarykova, Smetanova, Alšova a Dvořákova nábřeží. Rozšíření schválili zastupitelé hlavního města. Práce začnou ještě letos a skončí v příštím roce. Náklady vedení města odhaduje na 51 milionů korun bez DPH.

Praha začala budovat protipovodňová opatření po ničivé povodni v roce 2002, která napáchala v metropoli škody za 27 miliard korun. Naposledy zasáhla velká povodeň Prahu v roce 2013, kdy způsobily problémy zejména menší toky.

Cílem oprav je navýšit protipovodňovou ochranu o 30 centimetrů nad úroveň hladiny při záplavě v roce 2002. Zároveň s tím stavbaři zrekonstruují a zesílí základy zábran, které jsou v chodnících. Dělníci při opravě vybourají kamenné dosedací prahy a nerezové kotevní desky slupic stávajícího hrazení. Původní prvky budou plně nahrazeny novými konstrukcemi z nerezové oceli v matném provedení.

Město nechá rovněž vybudovat mobilní zábrany v úsecích, které jsou v současnosti hrazeny pytli s pískem. Týká se to Masarykova, Smetanova a Dvořákova nábřeží. Zábrany budou navazovat na současné hrazení a také budou mít horní hranici 30 centimetrů nad hladinou velké vody z roku 2002.

Pražský magistrát vložil od roku 2002 do protipovodňové ochrany města na čtyři miliardy korun. Město nechalo vybudovat asi 20 kilometrů zábran a vrata uzavírající Čertovku, na Rokytce v Libni vznikla čerpací stanice a protipovodňové uzávěry přítoků této říčky. Město postupně revitalizuje i potoky a říčky a buduje protipovodňové valy. Zatím nevyřešena je ochrana Šáreckého údolí, Lahovic, Lahoviček a Sedlce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS hl. m. Prahy

Štítky Magistrát hlavního města, hasiči, povodně, zábrany, finance

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha zmodernizuje a rozšíří v centru města protipovodňové zábrany  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.