Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Slavný Navalnyj i seniorka, co prý napadla policisty. Výstava v centru Prahy připomíná ruské politické vězně

Na jedné z nejrušnější ulic hlavního města Na příkopě je nově k vidění výstava věnovaná lidem, kteří jsou v Rusku vězněni kvůli svým politickým názorům. Na bannerech se kolemjdoucí dočtou o osudech šestnácti lidí, jsou mezi nimi i opoziční aktivista Alexej Navalnyj nebo seniorka, která podle obžaloby v autě napadla čtyři policisty.

Výstava nazvaná Tváře ruské opozice je putovní, před Pražany ji viděli lidé v Tallinnu, Vilniusu, Berlíně či Norimberku. V hlavním městě bude až do 28. října, pak se objeví v ulicích Kodaně, Osla nebo Amsterdamu. 

„Naší misí je sdílet příběhy Rusů, kteří bojují více než 20 let za občanská práva, svobodu slova a spravedlivé volby. A samozřejmě i proti válce,“ popsali organizátoři na jednom z plakátů. Je to tým městských radních a aktivistů proti válce, kteří opustili Rusko. 

Na plotech uprostřed ulice Na poříčí jsou vyvěšeny bannery s fotografiemi a příběhy celkem šestnácti Rusů, které režim prezidenta Vladimira Putina potrestal za jiné politické názory. 

Vedle slavného opozičního aktivisty Alexeje Navalného se lidé dozví třeba i o šedesátileté Natálii Filonové. Ta se v září roku 2022 zúčastnila demonstrace proti mobilizaci. Zatkli ji a podle obžaloby pak v antonu napadla čtyři policisty. Jednoho prý trefila perem do obličeje a dalšímu zlomila prst. V současné době je ve vězení na 2 roky a deset měsíců.

Další lidé jsou zadržováni například za konverzaci o konci války na Ukrajině a stažení ruských vojsk, psaní příspěvků na sociální sítě, za účast na protiválečných demonstracích nebo protiválečný obrázek. Ten namalovala ve škole dcera jednoho z vězněných, učitel ji nahlásil a hned druhý den si pro otce přišla ruská bezpečnostní služba. Dostal dvouletý trest za veřejnou diskreditaci ozbrojených sil Ruske federace, holčička je v ústavu.


 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavný Navalnyj i seniorka, co prý napadla policisty. Výstava v centru Prahy připomíná ruské politické vězně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.