Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Česku se vybraly statisíce korun na pomoc Izraeli po napadení Hamásem

Statisíce korun byly vybrány v Česku na pomoc Izraeli, který před týdnem napadli ozbrojenci palestinského hnutí Hamás. Vyplývá to z informací organizace Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém (ICEJ) a údajů na webu dárcovské platformy Znesnáze21. Útok Hamásu si v Izraeli vyžádal asi 1300 obětí, převážně životy civilistů včetně dětí. Izrael v odvetě ostřeluje palestinské Pásmo Gazy ovládané Hamásem, kde žijí zhruba dva miliony lidí. Ostřelování si podle palestinských úřadů vyžádalo dosud asi 2200 obětí, včetně 724 dětí. V pásmu pomáhá civilistům například mezinárodní organizace Lékaři bez hranic, podle které byly zasaženy izraelským ostřelováním i nemocnice.

Česká pobočka ICEJ dnes sdělila v tiskové zprávě, že na účtech ICEJ ČR bylo za pět dní shromážděno z darů na pomoc obětem útoku na Izrael přes osm set tisíc korun. „Aby naše pomoc byla co nejúčinnější, dohodli jsme se spolu s dalšími českými organizacemi přispívajícími na tento účel, že budeme pomoc koordinovat. Všechny příspěvky z České republiky budou směřovány k obnově zničeného kibucu Be’eri," sdělila ICEJ ČR. Dary mohou lidé podle organizace posílat na účet ICEJ číslo 2001528834/2010, variabilní symbol 106, nebo online na webu organizace.

Na pomoc Izraeli vznikla rovněž sbírka na veřejné dárcovské platformě Znesnáze21, pod názvem SOS Izrael. Dnes po páté hodina byla ve sbírce částka přes půl milionu korun. Podle organizátorů budou peníze určeny na pomoc obětem útoku Hamásu a jejich rodinám.

Sbírku chce uspořádat podle dřívějších informací České televize také Federace židovských obcí v ČR. Pomoc Izraeli zatím podle televize nepřipravují organizace Člověk v tísni nebo Lékaři bez hranic, protože v zemi nepůsobí. „Opakovaně jsme se v minulých letech pokoušeli (v Izraeli) získat registraci, ani jednou jsme ji nedostali. A teď není šance se tam dostat," řekla za organizaci Člověk v tísni Adriana Černá.

Demonstrace Palestinců v Praze by podle Rakušana patřila mezi potenciálně rizikové, zakázat ji policie nemůže

Demonstrace, kterou údajně svolávají Palestinci žijící v České republice do centra Prahy, by podle podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) patřila mezi potenciálně rizikové akce. Policie ji nemůže předem zakázat, budou-li dodrženy podmínky...

Izrael nás nikdy nepotřeboval díky tomu, že má zdravotnictví na vynikající úrovni," řekla televizi Tereza Wyn Haniaková za Lékaře bez hranic. Červený kříž pořádá sbírku pro Izrael na webu svého mezinárodního výboru.

Mezinárodní organizace Lékaři bez hranic působí v Pásmu Gazy. Spolu s Mezinárodním výborem Červeného kříže odsoudila jak útok Hamásu na Izraelce, tak ostřelování Pásma Gazy Izraelem. „Stíhačky systematicky ničí celé ulice i obytné čtvrti. Není se, kam schovat nebo kde si odpočinout," sdělil na webu Lékařů bez hranic vedoucí mise této organizace v Gaze Matthias Kennes.

„Zhruba 1200 lidí přišlo o život jen za posledních pět dní," doplnil. Poškozeny byly podle organizace při bombardování i dvě z nemocnic, které Lékaři bez hranic podporují. Červený kříž zase na svém webu sdělil, že při incidentech zemřeli čtyři zdravotníci Červeného půlměsíce a řidič sanitky společnosti Davidovy hvězdy, partnerských organizací Červeného kříže.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Izrael, Palestina, sbírka, peníze, útok, Hamás

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Česku se vybraly statisíce korun na pomoc Izraeli po napadení Hamásem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.