Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Pražská zoo jako první v Evropě rozmnožila ohrožené želvy dlaždicovité

Pražské zoo se podařilo uskutečnit mimořádný odchov ohrožených želv dláždicovitých. Obě mláďata se vylíhla před čtyřmi měsíci a pražská zoo tyto houbožravé plazy rozmnožila jako první zoo v Evropě. Chovatelé se radují, že obě choulostivá mláďata prospívají a výrazně se proměňují.

Důležitý je růst bez deformací

Želvám se z vejce na denní světlo dostanou díky takzvanému vaječnému zub, který jim pomůže prolomit skořápku a pak se postupně ztrácí. „Pravidelně žerou hlívy ústřičné, ovoce jako fíky či papáju i čerstvé pampelišky. Postupně se zakulacují, jak se jejich krunýř stává klenutějším. Mají zkrátka chuť do života,“ uvedl na webu zoo kurátor plazů Petr Velenský.

Právě růst bez deformací je podle Velenského velmi důležitý. „Přísun vápníku zajišťuje sépiová kost, kterou ochotně okusují. Náramně nám ztvrdly. Po vylíhnutí byly nezvykle měkké skoro jako nafukovací balónek. Dnes bych je tvrdostí přirovnal k ragbyové šišce,“ dodává.

Rozmnožení předcházelo patnáct let snažení

Manipulace s želvami je omezena na minimum a zatím zůstávají návštěvníkům skrytá v zázemí, aby měla co nejvíc v klidu. Aktivní bývají hlavně po orosení terária, podle chovatele zřejmě v domnění, že budou růst houby, kterými se tento potravně specializovaný druh krmí.

Podle Červeného seznamu IUCN jsou želvy dláždicovité ohroženým druhem, v Číně dokonce kriticky ohroženým. „Příčinou je vedle ztráty přirozeného prostředí ilegální obchod na asijských trzích. Ostatně ze zabavené zásilky želv se přes Taipei Zoo dostal do Prahy i otec mláďat. Aktuální odchov v Zoo Praha je proto důležitým počinem. Vznikající metodika může pomoci v chovu i dalším chovatelským institucím,“ píše na webu pražské zoo Filip Mašek.

Dospělé želvy dláždicovité najdou návštěvníci Zoo Praha ve Velemlokáriu.Donedávna byly tyto želvy považovány nejen za nerozmnožitelné, ale i vůbec nechovatelné. Jejich rozmnožení v pražské zoo předcházelo patnáctileté snažení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Štítky zoo, zvířata, želva dláždicovitá, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Výborně,vyjímečný počin!

Čtvrtek, 5. října 2023, 02:48Odpovědět

Pražská zoo jako první v Evropě rozmnožila ohrožené želvy dlaždicovité  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.