Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Zemřel dlouholetý řidič pražských sanitek Ladislav Korčák. Pacienty vozil téměř čtyřicet let

Pražští záchranáři na svém facebookovém profilu zveřejnili informaci o úmrtí dlouholetého řidiče sanitek Ladislava Korčáka. Ten nastoupil k pražské záchrance už v roce 1982 a pacienty vozil téměř čtyřicet let. Ladislav Korčák, kterého jeho kolegové a kamarádi znali jako Korgyho, zemřel na začátku tohoto týdne po vážné nemoci.

Ladislav Korčák nastoupil na záchranku už v roce 1982

Ladislav Korčák nastoupil k pražským záchranářům už v roce 1982, a tak patřil ke staré gardě. „Nikdy se ale nad nikoho nepovyšoval a se svým smyslem pro spravedlnost a poctivost se neváhal zastat nových kolegů, když se po nich někdo nezaslouženě vozil. Mohli jste se vsadit, že vám vždycky ochotně poradí a pomůže nebo se s vámi u mariáše podělí o historky a své zkušenosti z výjezdů,“ popsali  osobnost Ladislava Korčáka pražští záchranáři na facebookovém profilu.

Ladislav budil díky stavbě svého těla a drsnému výrazu respekt. „Jenže u málokoho klamal zevnějšek tak jako u našeho řidiče. Byl to mimořádně hodný a veselý člověk. To vám potvrdí všichni, kteří s Láďou nějaký čas sloužili, ať už to bylo na Vltavské, Kundratce, Černém Mostě, nebo Proseku,“ vzpomínají jeho kolegové.

(NE)OBYČEJNÍ: Záchranka je pro mě srdcovou záležitostí, říká mluvčí Jana Poštová

Jana Poštová je rodilá Pražačka, vyrůstala v Modřanech, studovala zdravotnickou školu 5. května a teď pomáhá zachraňovat životy našich blízkých v hlavním městě. Je totiž záchranářka. Dvakrát nebo třikrát do měsíce slouží na dispečinku záchranářů...

„Bylo vidět, že své práci rozumí, má ji rád a zvládá ji i v situacích, při kterých by se zadýchali i o generaci mladší kolegové“

Korgy za volantem pražských sanitek strávil 38 let, jeho dlouholetým parťákem byl Jan Moravský, který zemřel před dvěma roky. Ladislavovi kamarádi ho popisují jako šikovného řidiče, který věděl, kdy šlápnout na plyn a kdy na brzdu, aby dovezl parťáka i pacienta v pořádku a včas do cíle. „Byl to svéráz s osobitým smyslem pro humor, ale k pacientům se choval slušně, vlídně a na výjezdu byl kolegům záchranářům pravou rukou, na kterou byl spoleh. Bylo vidět, že své práci rozumí, má ji rád a zvládá ji i v situacích, při kterých by se zadýchali i o generaci mladší kolegové. Jo, a na základně jste ho ráno našli snad vždycky jako prvního,“ píše se na facebooku záchranářů.

Ladislav Korčák zemřel začátkem tohoto týdne po vážné nemoci. „Moc si tak neužil víc než zasloužený důchod, do kterého odešel teprve před třemi lety. Na všechny ty naježděné kilometry v sanitce k desetitisícům pacientů, co měl za svou službu na kontě, by vám tachometr nestačil. Láďo, děkujeme za všechno, co jsi pro pacienty a pro nás na záchrance udělal. Za těch 38 let je toho hrozně moc a věř, že úplně všichni, kteří nám o tobě vyprávěli, na tebe vzpomínají jako na fajn kolegu, poctivého chlapa a skvělého kamaráda. Nezapomeneme,“ uzavřeli záchranáři.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy

Štítky úmrtí, záchranář, sanitka, řidič, Ladislav Korčák, Korgy, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel dlouholetý řidič pražských sanitek Ladislav Korčák. Pacienty vozil téměř čtyřicet let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.