Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Slovanská epopej by mohla být v obchodním centru na Václaváku, kritikům se to nelíbí

Praha uzavře dohodu o ukončení soudního sporu o vlastnictví slavného cyklu obrazů Alfonse Muchy Slovanská epopej, který s městem vede malířův dědic John Mucha. Dohodu, na které se shodly obě strany, dnes schválili městští radní. Podle dvou schválených smluv Mucha stáhne žalobu a obě strany budou spolupracovat na vzniku centra, ve kterém bude umístěna epopej i rodinná sbírka malířových dědiců.

O tom, kde bude Slovanská epopej pražští radní zatím nerozhodli

O tom, v jakých prostorách bude, radní zatím nerozhodli, od loňska město jedná s firmou Crestyl o umístění v připravovaném projektu Savarin u Václavského náměstí. Nyní jsou plátna k vidění na zámku v Moravském Krumlově, zápůjčku do roku 2026 předloni odsouhlasili pražští zastupitelé.

První dnes schválená smlouva se týká ukončení soudního sporu, druhá pak budoucí spolupráce. Spor mezi městem a Johnem Muchou trvá roky. Malířův příbuzný ho nejprve prohrál, ale Nejvyšší soud věc následně vrátil na začátek a v roce 2020 Mucha u prvoinstančního soudu uspěl. Po odvolání města měl případ příští týden znovu řešit Městský soud v Praze, podpisem dnes schválených smluv má celý spor skončit.

„Vzhledem k tomu, že stranám sporu se podařilo dohodnout na podmínkách další spolupráce, bude po uzavření dohody o narovnání žaloba vzata panem Johnem Muchou v celém rozsahu zpět, čímž bude předmětný soudní spor ukončen a pan John Mucha se i ve vztahu ke svým právním nástupcům zaváže, že nebude nadále vlastnictví hlavního města Prahy k epopeji jakkoliv napadat," stojí v dokumentu.

Významný cyklus Slovanská epopej tvoří 20 velkých pláten, která Mucha od roku 1910 maloval 18 let. Po dokončení dílo daroval Praze s podmínkou, že mu vybuduje důstojné výstavní prostory, termín však nestanovil. Právě nesplněním této podmínky argumentoval John Mucha u soudu.

V Praze má vzniknout centrum díla Alfonse Muchy

Dnes schválená dohoda zároveň stanovuje, že v metropoli vznikne centrum díla Alfonse Muchy, kde bude kromě Slovanské epopeje i velká sbírka spravovaná Nadací Mucha. Vznik centra má být pro metropoli přínosný z hlediska turistického ruchu. „Bavíme se o tom, jak nalákat do Prahy cizince, kteří chtějí za kulturou a ne pouze za zábavou, tak toto je jedna z možností," uvedl minulý týden náměstek primátora Jiří Pospíšil (TOP 09).

Předchozí vedení magistrátu se předběžně dohodlo s Muchou a firmou Crestyl o umístění epopeje v podzemních prostorech připravovaného obchodního centra Savarin nedaleko Václavského náměstí. To zmiňuje i dnes schválená smlouva o další spolupráci, zároveň však ponechává prostor pro případné umístění na jiném místě. Pospíšil podle svého vyjádření z minulého týdne plánuje nějakou formou umožnit podat nabídky i dalším zájemcům.

Město podle schváleného dokumentu předpokládá, že si centrum na svůj provoz vydělá. Pokud by tomu tak nebylo, náklady navíc si rozdělí napůl magistrát a Nadace Mucha. Stejně se bude postupovat v případě zisku. Vzniknout má business plán řešící ekonomickou stránku provozu a celý projekt má mít na starosti výkonný výbor, ve kterém zasednou dva zástupci města a dva členové za Nadaci Mucha.

Případné umístění epopeje v Savarinu kritizuje Spolek pro Slovanskou epopej v Praze, jehož spoluzakladatelkou je i další malířova dědička Jarmila Mucha Plocková. Podzemní prostory v obchodním komplexu se podle spolku pro umístění děl nehodí, řešení by pro Prahu nebylo ekonomicky výhodné a město má vlastní vhodnější prostory, například rekonstruovaný Průmyslový palác. Mucha Plocková opakovaně uvedla, že případné umístění pláten v Savarinu napadne u soudu. Pospíšil minulý týden uvedl, že Muchu Plockovou oslovil dopisem a pozval k jednání.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Slovanská epopej, umění, smlouva, Václavské náměstí, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Englic

To je vskutku šalamounské řešení. Přibližme umění masám. Na co galerie a muzea. Vystavme umělecká díla v obchodních centrech. Ať žije a vzkvétá novátorské myšlení!

Úterý, 5. září 2023, 08:00Odpovědět

Slovanská epopej by mohla být v obchodním centru na Václaváku, kritikům se to nelíbí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.