Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Školní jídelny v Praze neplánují zdražovat

Většina školních jídelen v Praze nebude od nového školního roku zdražovat obědy. Za jedno jídlo v základní škole tak dítě zaplatí kolem 30 až 40 korun. Vyplývá to z ankety mezi městskými částmi. Některé radnice využívají například takzvaný balíček okamžité pomoci Pražanům od hlavního města, jehož systém zahrnuje mimo jiné stravné ve školách zdarma pro děti ze sociálně slabších rodin

Žádnou změnu cen obědů podle mluvčí první městské části Karolíny Šnejdarové neplánují například základní školy v Praze 1. Navýšení cen stravného nepředpokládá pak ani podle jejího mluvčího Jiřího Hannicha Praha 3.

„Pokud by některá ze škol či školek ke zdražení stravného přistoupila, mělo by se jednat o navýšení pouze v řádech jednotek korun,“ uvedl pro novináře Hannich. V minulém školním roce podle něj platili rodiče za obědy pro své děti na základních školách v Praze 3 částku v rozmezí 30 až 40 korun. V případě mateřských škol šlo o 40 až 54 korun, kde se však jedná o tři jídla za den. „Zároveň se tak nemusí stát v souvislosti se začátkem nového školního roku, ale s ohledem na hospodářský rok,“ dodal Hannich.

Zdražit by se mohlo maximálně o pár korun na den

Od září neplánují zvýšit stravné ani ve školách v Praze 10. Mluvčí městské části Ján Tropp řekl, že radnice bude reagovat, pokud se budou zvyšovat ceny potravin, stravné tak zvýší, pokud to bude nutné. Rodiče dětí z Prahy 10 ze slabších sociálních rodin zároveň mohou čerpat finanční podporu z Balíčku okamžité pomoci Pražanům od magistrátu, jehož systém zahrnuje například i příspěvek na stravování dětí ve školní jídelně. Balíček okamžité pomoci Pražanům využívají například i Praha 1 či Praha 4.

O jednotky korun se zvýší obědy například v Praze 12. „Ceny obědů pro nový školní rok se měnily jen v některých školách a jedná se o navýšení řádově o dvě až tři koruny,“ uvedla pro novináře mluvčí městské části Petra Svobodová. V základních školách v Praze 12 se tak cena pohybuje kolem 36 korun za oběd a v mateřských, kde jsou i svačiny, je to pak kolem 56 korun.

Město nabízí podporu rodinám v nouzi

Rodiny ve finanční nouzi pak městské části podpoří různými sbírkami školních potřeb, na jejíž zaplacení rodiče nemají prostředky. Mimo balíček Pražanům si také u některých radnic mohou zažádat o příspěvek či podporu ze strany komunitních center, jako jsou například Paleček nebo Nová Trojka, jako tomu je v Praze 3. V Praze 7 se pak například pořádá veřejná sbírka Obědové konto, která vybírá finance právě na stravné.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto sjp10.cz, ŠJ Brigádníků

Štítky školy, sociální, potraviny, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školní jídelny v Praze neplánují zdražovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.