Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na pražská koupaliště chodí víc lidí. Někde zdražili

Návštěvnost pražských koupališť v letošní letní sezoně zatím zhruba odpovídá loňsku, v červenci pak díky teplému počasí narostla. Řada provozovatelů z důvodu vyšších nákladů zvýšila ceny vstupného zhruba o 20 procent. Sdělili to provozovatelé. Kvalita vody v přírodních koupalištích je podle dosavadních měření hygieny většinou dobrá, jen biotop na Lhotce hygienici uzavřeli kvůli výskytu vyrážky. Tento víkend mají podle předpovědí padat teplotní rekordy.

Podolí zdražilo kvůli vysokým cenám plynu

Podle provozního manažera koupaliště Petynka ve Střešovicích Petra Šimánka byla letos návštěvnost v červnu o něco nižší než loni. „Naopak červenec nám začal s vysokými teplotami a zde máme vyšší návštěvnost," uvedl. Podobně se vyjádřil ředitel areálu Pražačka v Praze 3 Václav Bartásek. „Červenec se díky vedrům neskutečně rozjel a věřím tomu, že od června do září budeme mít celkovou návštěvnost kolem 45 tisíc, což je nadprůměr," řekl. Loni podle něj byla celková návštěvnost asi 40 tisíc lidí.

Podle ředitele Plaveckého stadionu Podolí Jana Bezděka začala letos sezona o něco dříve než loni, ale návštěvnost je zatím o něco málo nižší. Doufá nicméně, že finálně bude za letní sezonu minimálně stejná jako v loňském roce. „Samozřejmě musíme počítat i s tím, že klesla návštěvnost i tím, že jsme byli nuceni promítnout vyšší náklady do vstupného," dodal.

Podolský bazén musel podle Bezděka z důvodu zdražení plynu, elektrické energie a vody letos zdražit asi o 17 procent, dospělí nyní zaplatí za celodenní vstup 280 korun. „Za prvních pět měsíců letošního roku jsme zaplatili za plyn o pět milionů korun více než v loňském roce a za vodné a stočné jsme uhradili o 1,5 milionu více," uvedl ředitel s tím, že služby zdražili i dodavatelé.

Kam v Praze k vodě? Podívejte se na velký přehled koupališť

Lehnout si na trávu s knížkou v ruce a pak skočit do vody… Tropické teploty v Praze lákají ke koupání. Místní mají na výběr z mnoha koupališť, biotopů a rybníků, ale i venkovních bazénů v aquaparcích. Připravili jsme si pro vás velký přehled...

Stejné ceny jako loni jsou na Pražačce na Žižkově

Vstupné z obdobných důvodů asi o 20 procent zdražili i na Petynce, kde vyjde celodenní vstup pro dospělého na 220 korun. „Vyšší zdražení jsme směřovali na vstupné dospělých (produktivních lidí), seniorské a dětské vstupné jsme zdražili méně," vysvětlil Šimánek. Zdražení se nevyhnulo ani například koupaliště v Ládví, kde podle loňských informací lidé zaplatili za celodenní vstup 180 korun, zatímco letos je to podle webových stránek 220 korun.

Stejné ceny jako loni naopak ponechali na Pražačce, kterou provozuje přes svou příspěvkovou organizaci Praha 3. „Nechali jsme ceny, jaké byly, protože jsme chtěli přilákat co nejvíce lidí. Zdražení případně necháme až na příští sezonu," uvedl Bartásek.

Voda v pražských přírodních koupalištích je podle dosavadních měření pražské hygienické stanice dobrá, nanejvýš je zakalená, ale bez zdravotních rizik. Výjimkou je biotopové koupaliště na Lhotce, kde je od konce června koupání zakázáno z důvodu výskytu onemocnění cerkáriová dermatitida, které se projevuje vyrážkou. Je způsobeno larvami ptačích motolic, které přenáší vodní plži. Ty v posledních dnech odstraňují potápěči.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČEZ Plavecký stadion Podolí

Štítky ceny, léto, koupaliště, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na pražská koupaliště chodí víc lidí. Někde zdražili  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.