Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Tropy mění Prahu. Zeleň se musí víc zalévat a méně sekat

V současném tropickém počasí se zeleň v Praze musí více zalévat, a to zejména nově vysazené stromy a keře. Řekla to mluvčí organizace Lesy hlavního města Prahy Petra Fišerová. Kvůli vysokým teplotám se naopak omezuje sečení trávníků. Více zavlažovat musí i pražská botanická zahrada.

Sečení trávníků se v horkých dnech neprovádí

„V současném horkém období se naše péče o zeleň soustředí hlavně na zálivku, a to zejména u nových výsadeb dřevin, ale i záhonů letniček a podobně," uvedla Petra Fišerová. Kvůli velkému množství lokalit, o které se organizace stará, se podle Fišerové musí zalévat od brzkých ranních hodin po celý den. „Zaléváme ale cíleně do závlahové mísy a nekropí se listy," dodala.

Sečení trávníků se v horkých dnech naopak neprovádí, po posečení jsou trávníky totiž náchylnější k vysychání a spálení od slunce. Výjimkou jsou podle Fišerové pouze některé trávníky pod závlahou, a to jen v omezené míře. Během léta podle ní dochází celkem běžně k seschnutí travních ploch, které se ale poté přirozeně obnoví. Také stromy mohou podle ní v létě reagovat na vysoké teploty shazováním listů. Sníží si tak listovou plochu, čímž šetří energii a odpařování vody a dokáží přečkat extrémní teploty.

Bude vedro, přijďte se k nám zchladit, naši obyvatelé budou rádi, zvou pražské hřbitovy

Během soboty by se měly teploty v Praze vyšplhat až na 36 stupňů Celsia. Lidé tak budou hledat nejrůznější způsoby ochlazení. Někdo vyrazí do klimatizovaných obchodů, někdo k vodě, ale jen málokdo si udělá procházku na některý z pražských...

Více zalévat musí i botanická zahrada

Se zvýšenou potřebou zavlažování se potýká i trojská botanická zahrada. „Stejně jako v uplynulých letech se v horkých dnech projevuje zvýšená potřeba zavlažování expozičních ploch," řekl ředitel zahrady Bohumil Černý. Oproti minulým létům podle něj však situace není horší. „Naopak, v některých letech bylo třeba navýšit zavlažování dříve než letos," uvedl. Sucho a slunce se nejvíce projevuje na travnatých plochách, řekl Černý.

Chladnomilným rostlinám horka podle něj naopak problémy nedělají, jsou totiž celoročně umístěny v chladnějších částech skleníků, kde se po celý rok udržují vyhovující podmínky.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com/photo-graphe

Štítky vedro, teplo, počasí, příroda, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tropy mění Prahu. Zeleň se musí víc zalévat a méně sekat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.