Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Chcimíři se na demonstraci v Praze hádali mezi sebou

Dnes v jednu hodinu odpoledne se před budovou Úřadu vlády na nábřeží Edvarda Beneše v Praze sešly desítky lidí na akci s názvem Demonstrace za mír a bezpečnost v České republice. Akci pořadatelé svolali v souvislosti s incidenty v Pardubicích a Brně, při nichž byli zraněni nebo zemřeli Romové. Ještě před začátkem se ale dva tábory účastníků pohádaly.

Hádka ještě před začátkem akce

Na klasickém místě na schodech bývalého Domu kultury těla se po jedné hodině sešly desítky lidí. Mělo to být setkání za mír, začalo ale hned konfliktem. „Toto je ultranacionální jádro a nemá tady co dělat. S Vandasem se setkávají na jeho setkáváních," obořila se na příchozí pár jedna z organizátorek demonstrace Beata Marie Krusic.

„Nejsme tady žádní ultranacionalisti, já vystupuju na vlastenecký scéně patnáct let. Myslím, že národ mě docela dobře zná. I policie," bránil se muž v tričku Ami go home.

„Proč nás tady nechcete, já jsem přijela podpořit i Romy do Brna, nebála jsem se toho," ptala se žena po jeho boku.

Celou situaci sledovali přítomní policisté i bezradní organizátoři v čele s Alexem Muraskinem. Nakonec se domluvili, že pár může zůstat, nedostane ale prostor.

„Tenhle čičmunda tady sedí a otravuje českej národ“

V tu chvíli se objevil i Ondřej Thor, který už přes padesát dní bivakuje na druhé straně ulice. „Vy byste sem vůbec neměli lézt, vy podvodníci. Vy děláte vlastenecké scéně jen ostudu. S Vandasem se družej a tenhle čičmunda tady sedí a otravuje českej národ," spustila na něj Krusic. 

Pak už začal samotný program akce, ve kterém slovo dostane několik řečníků. „Přišli jsme tady kvůli tomu, že nesouhlasíme s tím, co vláda dělá a jak to vlastně řeší ty případy jednotlivých lidí, kteří útočí na veřejném prostoru. Útočí proti nám a prostě nenecháme to tak a budeme to tady řešit. Budeme promlouvat k vládě, aby vláda jakoby dělala něco proti tomu," vysvětlil do mikrofonu Alex Muraskin„Chci, aby to tu proběhlo slušně a bezpečně, v lásce a v míru," dodal.

Lidé přinesli romské a české vlajky, i doma vyrobené transparenty s nápisy Pomáhat a chránit bez rozdílu nebo Vládo mluv s námi.

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Spisar

Štítky demonstrace, Romové, Úřad vlády, Ukrajina, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Chcimíři se na demonstraci v Praze hádali mezi sebou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.