Počasí dnes23 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Praha 14 do boje s přemnoženými holuby pošle dva sokoly

Radnice Prahy 14 se rozhodla zbavit se přemnožených holubů přírodní cestou. V městské části budou nově žít dva sokoli stěhovaví, kteří budou po výcviku holuby lovit a plašit. Sítě a hroty podle starosty Jiřího Zajace příliš nefungují.

Celý projekt inicioval právě starota Jiří Zajac (ODS). „Prvním krokem je speciální výcvik dravců formou volného letu. Podařilo se získat dva sokoly, v tuto chvíli ještě mláďata, která pokud vše půjde dobře, v naší městské části v budoucnu přispějí i k regulaci holubí populace. Máme zde plno zeleně, takže věřím, že se jim v Praze 14 bude líbit,“ uvedl Zajac v tiskové zprávě.

Zatím měla Čtrnáctka umělé napodobeniny dravců, které umístila například na budovu polikliniky Parník na Čeném Mostě. Ty podle Zajace na rozdíl od sítí a hrotů fungují docela dobře. „Sítě proti holubům se dříve či později potrhají. Hroty, které mají ptákům bránit v znečišťování střech, balkonů či výklenků, fungují vždy jen do té doby, než se holubům podaří usadit do prostoru mezi nimi,“ vysvětlil Zajac.

Mláďata jsou teď v péči sokolníka Jana Šimánka, zatím jsou stará osm týdnů. Jakmile dorostou, vyndají je z voliéry, oblečou do sokolické výstroje a začnou je trénovat. „Pozvolné získávání určitého stupně krotkosti vede ke spolupráci se sokolníkem. Po zvládnutí těchto prvních a nezbytných kroků bude následovat speciální sokolnický výcvik u rozhledny Doubravka a na přilehlém otevřeném prostranství po dobu minimálně 35 dnů. Sokol je dravec vysokého letu, tedy samotnému lovu předchází stoupání do výšky a následuje střemhlavý útok na kořist,“ popsal Jan Šimánek.

Lidé je na Čihadlech budou moci potkat, před kontaktem ale sokolník varuje. „Pokud dojde k setkání během výcviku a lidé uvidí sokola, jak loví, případně sedí na zemi s kořistí, je důležité, aby zachovali bezpečnou vzdálenost. Týká se to samozřejmě i jejich psů. V opačném případě by mohlo dojít ke zmaření výcviku, nebo k vyplašení sokola na kořisti,“ doplnil Šimánek.


 


 

Ohodnoť článek

Foto Městská část Praha 14

Štítky holubi, sokol stěhovavý, výcvik, Doubravka, Praha 14

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mirek Sekera

A k čemu to je když je většina pražanů i hostů krmí. Chce to někoho kdo jim bude vybirat vajíčka z hnízd. Pak se nebudou množit. Postupně snížit jejich počty. Je možnost i odlovu do sítí.

Neděle, 9. července 2023, 07:08Odpovědět

Jana Řepová

Doufám, že nebudou lovit holuby doupňáky a hřivnáče.

Sobota, 8. července 2023, 09:55Odpovědět

Praha 14 do boje s přemnoženými holuby pošle dva sokoly  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.