Počasí dnes23 °C, zítra24 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Lidé po celém Česku dnes poběží na podporu předčasně narozených dětí

Lidé po celém Česku i v zahraničí se dnes zapojí do charitativní akce Běh a procházka pro miminka do dlaně, kterou první květnovou neděli pořádá nezisková organizace Nedoklubko. Cílem je upozornit na problematiku předčasného porodu a finančně podpořit konkrétní neonatologická oddělení, která o předčasně narozené děti pečují. Běhu, procházky či túry se může zúčastnit každý. Trasa i místo jsou libovolné, stačí se zaregistrovat a své startovné v minimální výši 100 korun věnovat jednomu z 33 neonatologických oddělení nebo Nedoklubku. Po běhu nebo procházky stačí na web zadat celkový počet kilometrů, který účastník zdolal.

Ročně se v Česku narodí 8 500 dětí předčasně

Nedoklubko uspořádalo svůj první virtuální celorepublikový Běh a procházku pro miminka do dlaně v květnu 2021. Uplynulých dvou ročníků se zúčastnilo 2 847 běžců a 7 634 lidí se vydalo na procházku. Celkový výtěžek na podporu neonatologických oddělení se vyšplhal téměř k dvěma milionům korun. Cílem bylo vždy uběhnout nebo ujít celkově 8 500 kilometrů.

„Letos je cílem dosáhnout počtu 8500 účastníků běhu a procházky, právě tolik dětí se totiž ročně v České republice narodí předčasně,“ uvedla ředitelka Nedoklubka Lucie Žáčková. Akce se koná symbolicky první neděli v květnu, na kdy připadá Světový den rodičů předčasně narozených dětí.

Výtěžek pomůže nemocnicím i rodinám

Předčasných porodů je v Česku zhruba sedm procent z asi 110 tisíců dětí, které se každým rokem narodí. Díky pokrokům v medicíně se bez významných zdravotních následků daří zachránit čím dál menší děti. Těch nejvíc nezralých, narozených před 28. týdnem těhotenství, je ročně asi 400.

Zdravotnický personál zapojuje do péče o děti v inkubátorech rodiče, kteří někdy v nemocnici tráví i několik měsíců. Nedoklubko pomáhá rodinám, kterým se nedonošené děti narodí. Podporuje neonatologická oddělení, posiluje sounáležitost rodičů a pomáhá zvyšovat informovanost veřejnosti o problematice předčasného porodu a české neonatologii, která patří ke světové špičce.

„Letos už potřetí oslavíme Světový den rodičů předčasně narozených dětí pohybem. Tisíce rodičů, rodin, pracovních týmů, lékařů, sestřiček, ale i předčasně narozených dětí už tradičně vybíhají, nebo jdou na procházku právě první květnovou neděli. Abychom společně poděkovali za práci všem zdravotníkům ČR, podpořili neonatologická oddělení tím, co potřebují, a projevili sounáležitost těm rodičům a miminkům, kteří aktuálně tráví své dny a týdny na neonatologii,“ uvedla Lucie Žáčková v tiskové zprávě.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Nemocnice Hořovice

Štítky zdraví, charita, pomoc, nemocnice, běh, sport, charitativní běh, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé po celém Česku dnes poběží na podporu předčasně narozených dětí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.