Počasí dnes26 °C, zítra24 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Pražané loni spotřebovali přes 111 litrů vody denně, nejvíc ze všech krajů

Pražské domácnosti loni průměrně spotřebovaly 111,2 litru pitné vody na osobu denně. Je to zhruba o dva litry méně než v roce 2021, ale stále nejvíc ze všech krajů. Celostátní průměr byl v minulém roce 89,4 litru. Nejmenší průměrnou denní spotřebu pitné vody mají dlouhodobě domácnosti ve Zlínském kraji, loni to bylo 77,2 litru.

„Zatímco celková spotřeba vody zaznamenala meziročně mírný pokles o 0,1 litru na osobu a den, spotřeba vody v domácnostech klesla o 3,8 litru na osobu a den," uvedl na webu Český statistický úřad k celostátním údajům. Ve srovnání s rokem 1990, kdy spotřeba v zemi dosáhla 173,5 litru na osobu, byla loni téměř poloviční.

Pražané za jeden metr krychlový pitné vody zaplatili loni bez desetiprocentní DPH v průměru 51 korun, o rok dříve to bylo bezmála 50 korun. Ve srovnání s ostatními kraji byla voda minulý rok dražší ve dvou krajích - v Ústeckém kraji, kde činila 53,8 Kč bez daně, a v Libereckém kraji (51,3 Kč). Nejméně za pitnou vodu loni v průměru platili lidé v Olomouckém kraji, a to 38,90 koruny. Celostátní průměr byl 46,10 koruny.

Průměrné stočné za tisíc litrů vody vypuštěné do kanalizace loni v hlavním městě dosáhla 47,40 koruny bez DPH. V Ústeckém měli stočné o korunu dražší a v Libereckém o deset haléřů. Nejméně, a to 32,60 koruny, za něj lidé platili na Vysočině. Za celou Českou republiku byla průměrná cena 41 korun.

V minulém roce bylo v Praze zásobováno pitnou vodou z vodovodů pro veřejnou potřebu 1,281.331 obyvatel, což podle Českého statistického úřadu představuje 100 procent lidí žijících ve městě. Na kanalizaci byly loni napojeny domy, ve kterých žilo 1,275.586 lidí, tedy 99,6 procenta z celkového počtu obyvatel.

V hlavním městě loni fungovalo 28 čistíren odpadních vod s celkovou kapacitou 908.907 metrů krychlových za den.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Český statistický úřad, voda, spotřeba, Praha, kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražané loni spotřebovali přes 111 litrů vody denně, nejvíc ze všech krajů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.