Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Záchranná mise českých přírodovědců. Do Alžírska putuje šestnáct vzácných cypřišů

Na cestu z Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty UK v Praze do Alžírska vyrazilo tento týden šestnáct exponátů jednoho z nejvzácnějších stromů světa, cypřiše Duprezova. Botanici aktuální situaci kolem cypřiše srovnávají s bílým nosorožcem, jelikož je ve volné přírodě odsouzen k záhubě. Odborníkům z přírodovědecké fakulty se podařilo namnožit a udržet několik cypřišových exemplářů, o které nyní projevila zájem alžírská strana.

V pondělí brzy ráno vyrazili přírodovědci a cypřiše autem do přístavu v Marseille, aby odtud trajektem v 17:00 přes Středozemní moře dopluli do Alžíru, hlavního a největšího města Alžírska.

Cypřiš Duprezův je extrémně vzácný jehličnatý strom původem z pohoří Tassili na jihovýchodě Alžírska. Od svého příbuzného cypřiše atlaského se liší zvláštností v rozmnožování. V přírodě zbývá něco okolo 200 jedinců, vesměs velmi starých, i přes dva tisíce let.

„Takové množství cypřišů by pro zachování druhu mohlo stačit. Tyto stromy se ale dále nerozmnožují. Tamní prostor není příliš přívětivý k životu. Pastva koz v oblastech změnila přírodní podmínky. Povrch půdy je holý a velmi suchý, semena v takovém prostředí nedokážou vyklíčit. Staré stromy v pohoří Tassili postupně umírají. Ačkoli se v minulosti dokázaly přizpůsobit suchu alžírských hor, dnes je tam i na ně sucho příliš. Ročně v této oblasti spadne už jen 20 milimetrů srážek, a to je opravdu příliš málo,“ komentoval situaci ředitel pražské botanické zahrady Ladislav Pavlata.

Ohodnoť článek

Foto UK

Štítky Alžírsko, Praha, cypřiš, vědec, Karlova univerzita, strom, Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy, Tassili, Středozemní moře, Marseille, Alžír

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranná mise českých přírodovědců. Do Alžírska putuje šestnáct vzácných cypřišů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.