Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Hrzánský palác se otevřel veřejnosti. Budova je náhradním sídlem vlády

Pro veřejnost se dnes mimořádně otevřela jedna z vládních budov v Praze, Hrzánský palác. Místo, jehož historie sahá až do 14. století, v současnosti slouží kabinetu k reprezentačním účelům a také jako náhradní sídlo vlády. Historie paláce je spojena třeba se stavitelem Petrem Parléřem a žil v něm krátce i první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Komentované prohlídky Hrzánského paláce v Loretánské ulici na Hradčanech, pojmenovaného po jednom z bývalých majitelů - hraběti Sigismundovi Valentinovi Hrzánovi z Harrasu, začaly v 09:00. Vstup je zdarma bez předchozí registrace. Poslední skupina bude na prohlídku vypravena v 16:00.

Hrzánský palác stojí na místě původně gotického domu, který podle prvních zmínek patřil ve 14. století svatovítské kapitule a poté císařskému dveřníkovi. Ve druhé polovině 14. století budovu také vlastnil stavitel Parléř, který mimo jiné postavil Karlův most a podílel se na stavbě chrámu svatého Víta. Nový dům, který se stal základem nynějšího Hrzánského paláce, vznikl v 16. století a současnou vnější podobu získal v 18. století.

Koncem 19. století, tedy předtím, než se stal prezidentem, v paláci krátce žil Tomáš Garrigue Masaryk. V první polovině 20. století tam vznikla malířská škola a ateliér českého malíře a grafika Ferdinanda Engelmüllera. Pro reprezentační účely představitelů vlády byl palác radikálně přestavěn začátkem 50. let minulého století.

Dnešní prohlídky Hrzánského paláce zahájí letošní dny otevřených dveří Úřadu vlády ČR. V nejbližších dnech se pak otevře veřejnosti 6. května zahrada Strakovy akademie a 8. května Lichtenštejnský palác. Kalendář dnů otevřených dveří najdou lidé na webu vlády.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto VitVit, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Štítky památky, vláda, Hrzánský palác, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrzánský palác se otevřel veřejnosti. Budova je náhradním sídlem vlády  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.