Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lidé si připomínají mezinárodní den Romů. Oslavy vyvrcholí v Divadle Archa

Galavečerem v pražském Divadle Archa vyvrcholí večer letošní oslavy Mezinárodního dne Romů, který připadá na dnešek. V programu vystoupí romští umělci a umělkyně. Při příležitosti svátku vychází pak znovu kniha Čavargoš - Tulák romské autorky Tery Fabiánové. Podle vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fukové je svátek příležitostí, aby si Romové i ostatní připomněli romskou kulturu a tradice společně. Sdělili to pořadatelé a zmocněnkyně. Podle ní se akce konají i v Brně, Plzni, Jihlavě, Ostravě a dalších městech.

„Je to příležitost uvědomit si, že tu žijeme společně a jsme společně součástí evropských tradic. Tento významný den je možností pobavit se o tom, jak může naše soužití vypadat i do budoucna a podívat se na jednotlivá témata i z pohledu romské menšiny,“ uvedla v tiskové zprávě Fuková.

Romové jsou nejpočetnější menšina v Česku. Podle vládních zpráv jich v zemi žije zhruba 250 tisíc. Asi polovina z nich je součástí většinové společnosti, polovina žije ve vyloučení.

Mezinárodní den Romů se slaví od roku 1990. Připomíná první mezinárodní setkání romských představitelů, které se konalo 8. dubna 1971 nedaleko Londýna. V dalších dnech se pak uskutečnil v Británii první romský kongres, na němž vznikla Mezinárodní romská unie. Účastníci ze 14 zemí včetně tehdejšího Československa na něm přijali romskou hymnu a vlajku.

Podle Fukové je pro zlepšení postavení menšiny v Česku i pro lepší vzájemné soužití klíčové vzdělání. Zmocněnkyně ocenila, že ministerstvo školství rozesílá školám materiály k romským tématům, která je možné zařadit do výuky. Připravilo je společně s Národním pedagogickým institutem, Muzeem romské kultury a nakladatelstvím romské literatury KHER.

„Poznávat různorodou kulturu včetně té romské je přínosné pro všechny děti. Společné zážitky a vzdělávání dětí z majority i minorit pomáhá vzájemnému porozumění,“ je přesvědčena Fuková.

K lepšímu poznání má přispět i nové vydání knihy Čavargoš - Tulák průkopnice romsky psané literatury Tery Fabiánové. Alegorické vyprávění o psu Čavargošovi přeložila v 80. letech do češtiny romistka Milena Hübschmannová. Kniha vyšla poprvé v roce 1991. O osm let později ji pro Český rozhlas načetl herec Vlastimil Brodský, přiblížila Rena Horvátová z nakladatelství KHER. To vydává knížku teď upravenou a s novými ilustracemi.

Galavečer v divadle Archa pořádá organizace ARA Art. Akce se koná už podeváté. Také pořadatelé pro letošek zvolili spojování, tedy fúzi. „Letošní oslavy se konají ve znamení Fusion: spojujeme různé hudební žádny a umělecké obory, propojujeme interprety, umělce, lidi a ukazujeme i nové umělecké formy," uvedli organizátoři. V programu vystoupí herečka a tanečnice Alžběta Ferencová, Edit Band sester Bendigových či herec Dominik Teleky s Lenkou Fučíkovou. O hudební doprovod se postará Live Band Milana Kroky.

Ohodnoť článek

Foto Divadlo Archa

Štítky zábava, divadlo, menšiny, Romové, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé si připomínají mezinárodní den Romů. Oslavy vyvrcholí v Divadle Archa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.