Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

V pražské zoo lidé uvidí nejohroženější jeřáby na světě

Pražská zoologická zahrada se nově stala domovem pro dva samce nejohroženějších jeřábů na světě, jeřábů bílých. Dva mladé samce z Německa by výhledově měly doplnit dvě samice. Zoo Praha se tak nově může pochlubit největší kolekcí jeřábů v České republice.

Pražská zoo nově láká nejen na unikátně zbarvená mláďata jediného kriticky ohroženého zástupce svého rodu, ale i na největší kolekci jeřábů v Česku. „Dva mladí samci dorazili do Zoo Praha z německého ptačího parku Walsrode na doporučení Evropského koordinátora chovu (EEP). Výhledově by je také měly doplnit samice, se kterými vytvoří chovné páry,“ popsal plány kurátor ptáků Antonín Vaidl.

Nejvzácnější ze všech sedmi druhů jeřábů návštěvníci spatří v první venkovní voliéře expozičního celku Ptačích mokřadů. Jeřába bílého od jeho příbuzných odlišuje zcela bílé peří s černými letkami na křídlech a červenými znaky na neopeřených nohou a obličeji.

„Bezmála roční mláďata jsou však dosud místy světle hnědá, do sněhobílého šatu by měla postupně ‚prokvést‘ po dosáhnutí druhého roku věku. Návštěvníkům se tak nabízí zcela unikátní možnost spatřit tento vzácný druh v mladistvé podobě,“ vysvětlil Vaidl.

Dnes se počty jeřába bílého v přírodě pohybují okolo tří až čtyř tisíc jedinců, hnízdí na Sibiři v oblasti dolního toku řeky Ob a je vázán na vodní zdroje. Hlavní hrozbou je pro tento druh vysychání mokřadů na zimovištích v důsledku odklánění a přehrazování vodních toků. Na Červený seznam IUCN byl zapsán už v roce 1988.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Štítky zoo, zvířata, jeřáb bílý, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pražské zoo lidé uvidí nejohroženější jeřáby na světě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.