Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Petřínská rozhledna dnes bude svítit modře jako symbol porozumění lidem s autismem

Petřínská rozhledna se v noci na pondělí rozsvítí modře jako připomenutí toho, že 2. duben je podle rozhodnutí OSN Světovým dnem porozumění autismu. Celý svět tak právě druhý dubnový den vyjadřuje podporu lidem s poruchou autistického spektra. Výzva k porozumění provází celý měsíc, kterému se říká Modrý duben. Modrá je barva komunikace a sebevyjádření, tedy oblastí, ve kterých mají lidé s autismem největší potíže.

Porucha autistického spektra je vývojová porucha a projevuje se především v oblastech komunikace a chování. Typickými projevy, které autismus doprovází, jsou špatné navazování sociálních vztahů, projevy emocí, stereotypní pohyby nebo chování náročné na péči. Autismus se často pojí s mentálním handicapem, s ADHD nebo jinými psychiatrickými diagnózami jako jsou úzkosti, deprese a sebepoškozování.

„Symbolické nasvícení Petřínské rozhledny modrou barvou by nám mělo připomenout, že mezi námi žije množství lidí, kteří potřebují naši pomoc a zvláštní péči. Autisté jsou právě takovou skupinou,“ uvedl v tiskové zprávě primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS).

„Naše společnost by měla být otevřená a inkluzivní pro všechny bez ohledu na rozdíly. Modrý duben nás konkrétně vyzývá k vyšší informovanosti o lidech s poruchou autistického spektra, a především k lepšímu porozumění jejich vnímání světa. Jsem moc rád, že se můžeme připojit k této globální výzvě, jak symbolickým zahalením Petřínské rozhledny do modré barvy, tak i podporou konkrétních projektů,“ sdělil ve zprávě pro novináře náměstek pro oblast kultury, cestovního ruchu a památkové péče Jiří Pospíšil (TOP 09).

Významným poskytovatelem sociálních služeb v Praze je nezisková organizace Diakonie Praha, na jejíž sbírkové konto s číslem účtu 20001-127747339/0800 může veřejnost poslat dar. Finanční příspěvky budou využity na celkový provoz Domova Daniela pro osoby s poruchou autistického spektra ve Stodůlkách.

„Domov Daniela je a bude opravdovým domovem pro řadu lidí. Proto se snažíme nacházet ty nejlepší cesty fungování, ať už z pohledu prostředí nebo profesionální péče. Autismus je palčivé společenské téma a my věříme, že díky Domovu Daniela dokážeme pomoci celým rodinám a zároveň být inspirací pro další zřizovatele,“ popsala ředitelka Diakonie Praha Renata Chmelová.

Ohodnoť článek

Foto MHMP

Štítky Petřín, rozhledna, autismus, podpora, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petřínská rozhledna dnes bude svítit modře jako symbol porozumění lidem s autismem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.