Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Lidé vyšli do ulic za vyšší platy zaměstnanců na humanitních fakultách

Část vysokoškolských pedagogů dnes v několika městech po Česku protestuje za vyšší platy vyučujících humanitních a společenskovědních oborů. V Praze vyrazilo několik stovek protestujících po třetí hodině na pochod z Palachova náměstí směrem k soše Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí. V čele průvodu protestující valí balvan, který odkazuje na mytologického Sisyfa, řekl novinářům předseda Akademického senátu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze Ondřej Švec.

Protest probíhá v několika českých městech

Do dnešní akce nazvané Hodina pravdy se podle odhadu organizátorů zapojí stovky lidí po celé republice. Protestující požadují více peněz ze státního rozpočtu pro univerzity a zrovnoprávnění platových tarifů mezi jednotlivými obory.

Akademiky podpořil i Vysokoškolský odborový svaz, který vyhlásil symbolickou stávkovou pohotovost. Navýšení rozpočtu vysokých škol na odměňování pedagogů je na dnešním programu ministra školství Vladimíra Balaše (STAN), který o tom jedná s premiérem Petrem Fialou (ODS).

Protestující před sebou valí Sisyfův kámen

Za vyšší platy akademických pracovníků se dnes demonstruje v devíti českých městech, mimo jiné v Praze, Olomouci a Českých Budějovicích. Podle informací na webu se do akce nazvané Hodina pravdy zapojí třináct fakult, zejména filozofických. Organizátoři odhadují, že se do protestu zapojí stovky vyučujících a studujících.

V Praze se učitelé humanitních a sociálněvědních oborů vydali ve tři hodiny na protestní pochod z náměstí Jana Palacha na Hradčanské náměstí. V čele průvodu protestující valí balvan, který odkazuje na mytologického Sisyfa. Sisyfův kámen potažmo sisyfovská práce je symbolem nesmyslné a bezvýchodné činnosti, ze které nikdy nemůže být užitek. Jde o symbol marné snahy a zbytečné práce.

„Protestujeme proti nedůstojným podmínkám vyučujících a zaměstnanců na humanitních a společenskovědních univerzitních oborech“

„Protestujeme proti nedůstojným podmínkám vyučujících a zaměstnanců na humanitních a společenskovědních univerzitních oborech, které zdaleka nedosahují úrovně vyučujících jiných věd nebo středoškolských vyučující,“ uvedli na sociálních sítích organizátoři protestu a doplnili, že dnešními demonstracemi, happeningy, ale i kulturními akce chtějí ukázat, proč jsou „zbytečné“ humanitní a společenskovědní disciplíny pro společnost nepostradatelné.

Rektoři požadují, aby se finance pro vysoké školy navýšily na úroveň průměru států Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), tedy zhruba o deset miliard korun ročně více než nyní. Ministr školství Balaš označil financování vysokých škol za dlouhodobě zanedbané.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Spisar

Štítky demonstrace, vysoké školy, protest, Hodina pravdy, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Přitom je to tak jednoduché. Založte si neZiskovky, premiér vám jistě rád poradí po vzoru své barmských žen. Možná jsou ještě volné Thajské, Laoské a další ženy.

Středa, 29. března 2023, 13:59Odpovědět

VIDEO: Lidé vyšli do ulic za vyšší platy zaměstnanců na humanitních fakultách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.