Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

VIDEO: Zástupci Prahy děkovali dobrovolníkům za pomoc Ukrajině. Ti na akci protestovali

Dnes proběhlo v rámci připomínky jednoho roku od vpádu Ruska na Ukrajinu a zahájení válečného konfliktu setkání ve Fantově budově pražského hlavního nádraží, během kterého se dostalo poděkování dobrovolníkům, neziskovým organizacím a dalším institucím za pomoc při ukrajinské uprchlické krizi. Organizátoři představili panelovou výstavu Příběhy vděčnosti a svou nespokojenost na místě ukázali zástupci Iniciativy Hlavák.

Ukrajinské děti zpívaly Ach synku, synku

Poděkování všem dobrovolníkům, neziskovým organizacím a dalším institucím za pomoc při ukrajinské uprchlické krizi začalo ve Fantově budově pražského hlavního vlakového nádraží v půl jedenácté dopoledne. Akce proběhla jako připomínka jednoho roku od vypuknutí války, kterou rozpoutalo Rusko na území Ukrajiny.

Přítomným hostům organizátoři představili panelovou výstavu fotografií s názvem Příběhy vděčnosti, která formou fotoreportáže vypráví skutečné příběhy lidí, kteří byli nuceni uprchnout před válkou a dobrovolníků.

Akce ve Fantově budově se účastnil i sbor ukrajinských dětí, které zazpívaly dvě písně v ukrajinštině a jednu v češtině, šlo o píseň Ach synku, synku.

„I když v tomto prostoru už nemáme stoly, stany a postele, tak krize stále neskončila, ta stále pokračuje,“ připomněl Hřib

Právě na píseň Ach synk, synku reagoval ve svém projevu nový primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS). „Když jsem slyšel zpívat dětský sbor ukrajinsky a potom nám zazpívali něco, co připomíná začátek naší demokracie a Tomáše Garrigua Masaryka a principy, na kterých jsme vznikali, musím říct, že to pro mě byl mimořádný zážitek,“ řekl Bohuslav Svoboda a připojil poděkováním všem, kteří jakkoliv pomohli Ukrajině.

Slova se ujal také bývalý primátor, za jehož vedení pražský magistrát pomáhal zvládnout vlnu uprchlíků z Ukrajiny. „I když v tomto prostoru už nemáme stoly, stany a postele, tak krize stále neskončila, ta stále pokračuje. Chtěl bych z tohoto místa poděkovat všem, kdo pomáhali v uplynulém roce a věřím, že pomáhat budou, protože pomoc bude potřeba,“ uvedl bývalý primátor a současný primátorův náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti).

Mezi dalšími řečníky na akci byli například hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN), chargé d'affaires Velvyslanectví Ukrajiny v České republice Vitalij Usatyj, generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda, vedoucí kanceláře UNICEF pro řešení uprchlické situace v České republice Yulia Oleinik, předseda oblastního spolku Českého červeného kříže Praha 1 Josef Šonka, vedoucí SOS Ukrajina pro ČR, Člověk v tísni Zuzana Ramajzlová a váleční reportéři Darja Stomatová a Ján Schürger.

Protestující členové Iniciativy Hlavák

Na akci dorazilo také několik zástupců Iniciativy Hlavák, kteří přišli vyjádřit svou nespokojenost s pomocí, kterou pražský magistrát poskytoval. Na zem rozmístili několik dek a na ně se posadili čelem ke zdi, aby ukázali fotografie na zádech, které zachycovaly špatné podmínky panující v místě během uprchlické. Protestující přinesli i transparent s nápisem „Tady spaly ženy s dětmi zatímco Rakušan spal doma v posteli“.

„Zmiňovalo se tady, že se pomáhalo všem a každému, ale to tak úplně nebylo. Systémový rasismus tady měl své místo a romským Ukrajincům se poskytovala pomoc na úplně jiné úrovni a jiným způsobem než ostatním. My sami jsme dobrovolně pomáhali a jsme rádi, že ta pomoc je oceňována, ale nezapomínejme, že ne všechno se povedlo a do budoucna by to určitě mohlo být lepší,“ popsala našemu redaktorovi na místě postoj Iniciativy Hlavák Anna Lebedeva.

„Chceme taky připomenout to, na co se obvykle v rámci připomínkových akcí tohoto výročí zapomíná, nerovný přístup a nedůstojné podmínky, v nichž řada lidí na útěku musela na hlaváku přežívat. Byly jsme toho svědky, my nezapomínáme a chceme světu říct, že i v krizových podmínkách na lidských právech a důstojnosti záleží,“ doplnila na facebooku mluvčí Iniciativy Hlavák Mlada Hošková.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Spisar

Štítky poděkování, válka, Ukrajina, uprchlíci, dobrovolníci, Iniciativa Hlavák, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Rovní a rovnější...

Pondělí, 27. února 2023, 11:12Odpovědět

VIDEO: Zástupci Prahy děkovali dobrovolníkům za pomoc Ukrajině. Ti na akci protestovali  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.