Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VIDEO: Pražská zoo získala unikátní historická videa. Teď pátrá jejich autorovi a ženě na nich zachycené

Rakouské filmové muzeum minulý rok ve svých sbírkách objevilo pět hodin historických záběrů z třicátých let minulého století, na kterých je mimo jiné zachyceno i dění v pražské zoologické zahradě. Autor jedinečných záznamů je ale neznámý, stejně jako žena, která na nich figuruje. Zoo proto žádá veřejnost o pomoc s jejich identifikací.

Filmy zřejmě objevili na bleším trhu

Sprchování slona Babyho, stěhování lva, mazlení se s gepardem Minognem, první ředitel Jiří Janda s manželkou a opičkou. To uviděla minulý rok kurátorka Rakouského filmového muzea Stefanie Zingl, když si poprvé promítla filmové pásy, které v roce 2010 daroval anonymní rakouský sběratel. Ten je zřejmě pořídil na bleším trhu.

Celkem třináct filmových kotoučů formátu devět a půl milimetru obsahuje skoro pět hodin záznamu z let 1934 až 1937.

„Všimla jsem si názvu jednoho filmu Říše profesora Jandy. Při rešerších jsem pak narazila na článek od Miroslava Bobka, který o zakladateli pražské zoo Jiřím Jandovi pojednával,“ popsala začátek spolupráce Zingl na tiskové konferenci. Bobkovi napsala a filmy mu ukázala.

Neznámá dvojice měla k zoo blízko

Autorem je podle výzkumu vojenského historika Eduarda Stehlíka podplukovník Československé armády, proto jsou na nahrávkách i armádní aktivity.

V zoo je pak vedle zvířat, chovatelů a tehdejšího ředitele na filmu zachycena pravděpodobně i vojákova partnerka. Po identitě této dvojice Bobek i Stehlík zatím neúspěšně pátrají. Pročetli knihu hostů z hotelu, kde pravděpodobně bydleli, probírali se vojenskými záznami, Zingl dokonce zkoumala SPZ auta, ze kterého na videu vystupovali.

Podle Bobka měla dvojice k rodině Jandy zřejmě velmi blízko. Oba totiž na záznamech hladí opice, gepardy, mláďata medvěda, chovají si hadi nebo si hrají s papoušky.

Žádné jiné dobové záznamy zoo neexistují

„Pro nás je zajímavé i to, že filmy zachycují i prostředí Zoo Praha. Třeba pohledy z horní části na spodní část areálu. Je to téměř k nepoznání, prostor byl diametrálně odlišný o toho, jak tato část Prahy vypadá dnes,“ řekl Bobek. Podle něj žádná další videa z té doby neexistují.

Všechna zvířata na záznamech se stále snaží identifikovat, zatím na nich objevili třeba lachtany Batula a Hýtu, které zoo daroval Vlasta Burian, hrocha Petra pořízeného z cirkusu nebo nosorožce Maxe. Ztotožnili i některé zaměstnance.

Z materiálů chce v budoucnu zoo připravit knihu, plánuje i dlouhodobou výstavu v Gočárových domech.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Sbírka Rakouského filmového muzea, Eva Hradilová

Štítky ZOO Praha, Miroslav Bobek, Jiří Janda, film, muzeum, Eduard Stehlík, Vlasta Burian, Československá armáda, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Pražská zoo získala unikátní historická videa. Teď pátrá jejich autorovi a ženě na nich zachycené  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.