Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: Promítání na budovu ministerstva připomíná rok trvající válku na Ukrajině

První výročí ruského vpádu na Ukrajinu dnes v Praze připomene několik veřejných akcí. Jednou z nich bylo promítání videomappingu na budovu ministerstva vnitra na Letné. To proběhlo dnes v osm hodin večer a bude se opakovat znovu v pátek i v sobotu, kdy na Letné proběhne velké setkání na podporu Ukrajiny. Projekci připravila humanitární organizace Člověk v tísni společně s kreativním týmem XLAB.

Videomapping na budově ministerstva

Lidé v Praze si dnes připomínají jeden rok od začátku ruské okupace ukrajinského území a následného rozpoutání válečných bojů. Rusko zaútočilo na Ukrajinu loni 24. února. Konflikt si od té doby vyžádal životy tisíců ukrajinských civilistů a miliony dalších lidí vyhnal z domovů.

V osm hodin proběhlo první promítání videomappingu, který připomíná rok od začátku války a připomíná ruský vpád na Ukrajinu. Organizace Člověk v tísni připravila společně s kreativním týmem XLAB dvě světelné instalace na Letenské pláni. Jedna z nich je k vidění přímo na fasádě budovy ministerstva vnitra.

Videomapping vychází z pocitů a emocí lidí na Ukrajině, jejichž každodenní život se odehrává uprostřed války rozpoutané Ruskem. Diváci tak zhlédnou mimo jiné každodenní atmosféru života v okupované zemi.

„Světelnou instalaci jsme připravili, protože jsme chtěli působivou formou přiblížit každodenní život lidí uprostřed ruské invaze na Ukrajinu. Chceme divákům poskytnout prostor se zastavit, zamyslet a nechat v sobě rezonovat motivy a symboly spojené s životem ve válce. Zároveň bychom rádi podpořili solidaritu s Ukrajinou a vyzvali lidi, aby zemi podporovali tak dlouho jak jen to bude možné,“ uvedl v tiskové zprávě mediální koordinátor Člověka v tísni Petr Štefan.

Projekce se opakují dnes ve 21:00 a 21:50, v pátek ve 20:00, 21:00 a 21:50 a v sobotu v 17:45, v 19:00, ve 20:00, 21:00 a 21:50.

Další projekce je k vidění na plátně mezi stromy

Další projekci mohou lidé sledovat na plátně mezi stromy. Časová na místě ukazuje neštěstí, destrukci a zkázu, s níž se lidé na Ukrajině potýkají. Diváci navíc mají možnost stát se součástí děje.

„Letenskou pláň jsme pro projekci vybrali, protože je to symbolické místo pro stěžejní momenty českých dějin a lidé jsou zvyklí sem chodit při důležitých okamžicích novodobé české historie,“ uzavřel Štefan.

Ohodnoť článek

Foto Ivo Spisar

Štítky válka, Ukrajina, Rusko, připomínka, promítání, videomapping, Letná, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Promítání na budovu ministerstva připomíná rok trvající válku na Ukrajině  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.