Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zákon nařizující čipování psů Pražany netrápí. Vyhláška jim to přikazuje už 15 let

Tak schválně. Zkuste trefit, kolik je na území hlavního města psů. Pokud hádáte číslo pohybující se kolem 100 tisíc, jste blízko. V současnosti je v hlavním městě více jak 86 tisíc psů, které chová necelých 78 tisíc lidí. Podle vedení města nová vyhláška, nařizující čipování psů, Pražanům život nezkomplikovala. Obyvatelům hlavního města tato pravidla nařizuje vyhláška, která již mnoho let řeší řadu novinek, která nyní přináší novela zákona.

Změny jsou pro Pražany minimální. V předcházející městské vyhlášce měli majitelé možnost psy starší šesti měsíců vybavit buď čipem, nebo tetováním. Nová právní úprava počítá pouze s čipováním. 

Poplatky a úlevy od poplatků zůstávají stejné, jako tomu bylo před účinností nové vyhlášky. Zajímavostí je, že letos výrazně vzrostl zájem chovatelů o zapsání do evidence, od začátku roku jejich počet již přesáhl 2 tisíce.

Trvalé značení psů, které novela zákona celoplošně nařizuje, je v Praze určeno vyhláškou už od roku 2005. Ve stejném roce začala také fungovat centrální evidence psů v Praze.

„Právě čipování a vedení evidence chovatelů slouží k možnosti vyhledání psa například při jeho zaběhnutí. Tento systém přináší již 15 let výhody pro město i chovatele především tím, že lze jednoznačně identifikovat označeného psa a dohledat jeho majitele. Chovatelé také získali výhody v případě ztráty psa, neboť se mnohonásobně zvýšila pravděpodobnost jeho navrácení majiteli,“ shrnul mluvčí města Vít Hofman.

Legislativa by v roce 2022 měla být doplněna o povinnost registrování každého psa do centrálního registru, který se připravuje. Ministerstvo zemědělství již dříve odhadlo náklady na jeho vytvoření na 50 až 60 milionů korun.

Podle ministerstva zemědělství je účinnost centrálního registru odložená až na rok 2022 kvůli tomu, aby se vše stihlo řádně připravit a technicky a finančně zajistit. „Vytvoření registru je z hlediska organizačního (rozdělení kompetencí, personální zajištění, stále rostoucí nároky na ochranu osobních údajů a kyberbezpečnost) i finančního poměrně náročnou operací," uvedl již dříve úřad na svém webu.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky Praha, čipování, pes, legislativa, vyhláška, hlavní město, Vít Hofman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zákon nařizující čipování psů Pražany netrápí. Vyhláška jim to přikazuje už 15 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.