Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nejde tu o ceny energií, říká Jelínek na adresu Prahy 1 k náhlému rozpuštění kluziště Na Františku

Veřejnost, která chodí bruslit na kluziště v areálu Na Františku v centru Prahy, pobouřila zpráva o tom, že led se letos nebude rozpouštět až na konci března, jak bývá zvykem, ale už tento pátek. Městská část to oznámila provozovateli hřiště, kterým je společnost Sport-Technik Bohemia s odůvodněním, že ceny energií jsou příliš vysoké. Podle správce areálu Tomáše Jelínka však o peníze nejde. „Lidé na radnici si neuvědomují, že je občané volili, ti voliči po nich něco chtěli a oni jim to teď tímto způsobem utnuli,“ řekl pro redakci Pražské Drbny.

Tomáš Jelínek je bývalý hokejista, kapitán reprezentace i pražské Sparty, který získal bronzovou olympijskou medaili a v dresu klubu Ottawa Senators začátkem devadesátých let nakoukl i do NHL. Jako správce sportovního areálu v Praze na Františku se podle svých slov živí 18 let a čtyři měsíce.

„Moje reakce byla rozhořčená, kousal jsem to těžce“

Informaci o tom, že se led na kluzišti Na Františku v centru Prahy letos nebude rozpouštět na konci března, ale už 12. ledna, dostal správce Tomáš Jelínek od provozovatele, kterým je společnost Sport-Technik Bohemia teprve ve čtvrtek 5. ledna.

„Ti mi dali vědět, že po jednání s městem se provoz kluziště ukončí 12. ledna,“ řekl naší redakci Tomáš Jelínek. „Moje reakce byla rozhořčená, kousal jsem to těžce. Teď už jsem s tím smířený, ale musím říct, že takový styl jednání jsem nečekal. Led u nás byl vždycky až do konce sezóny, tedy do konce března. Tradičně jsme vypínali kolem 20. března.“

Konec kluziště Praha 1 vysvětluje vysokými cenami energií

„Když jsem všem, kteří sem chodili bruslit, rozeslal, že tu kluziště končí, tak radnice rychle vydala článek, kde to odůvodnili vysokými cenami energií,“ popsal Jelínek. V oficiálním vysvětlení městská část Praha 1 píše, že současná neúnosná energetická náročnost sportovních areálů Na Františku a Masná neumožňuje jakoukoliv formu dalšího plného provozu.

Dalším důvodem bylo podle Prahy 1 to, že smlouva s dosavadním provozovatelem Sport-Technik Bohemia skončila už k 30. září 2022 a předchozí vedení radnice podle toho současného nedokázalo včas zajistit výběr nového provozovatele. „Oni sice říkají, že minulé zastupitelstvo vědělo, že v září končí smlouva a nebylo schopno podepsat novou, ale to se podle mě nezakládá na pravdě, protože každý má svoji verzi,“ říká Jelínek.

Sám Jelínek ale přiznal, že zálohy za energie jsou objektivně vyšší než v minulých letech. „Zálohy ze energie přišly od října na nějakých 400 tisíc, ale radnice dobře znala výši záloh například za loňský rok a předpokládanou sumu na letošní rok,“ uvedl.

Kde se v Praze letos bruslí? Podívejte se na velký přehled kluzišť

S blížícími se Vánocemi přichází také doba ledního bruslení. Jako každý rok, i letos se otevírají venkovní ledové plochy po celé Praze. Zmapovali jsme pro vás, kde si zasportujete už teď, a kolik vás to bude stát. Podívejte se na náš přehled...

„Myslím si, že tu nejde o peníze, že peníze jsou, ale že si lidé na radnici neuvědomují, že je občané volili“

Skutečný důvod, proč radnice Prahy 1 ukončila bruslení v areálu Na Františku, není známý. „To jsou jen spekulace, to nikdo neví. Já jen říkám, že vedení městské části znalo zálohy za loňský rok i to, co by se mělo platit teď vzhledem ke zvýšení cen energií. Když všechny městské části okolo mohou zaplatit a jejich kluziště běží, tak nechápu, proč zrovna Praha 1 říká, že nejsou peníze na energie. Myslím si, že tu nejde o peníze, že peníze jsou, ale že si lidé na radnici neuvědomují, že je občané volili, ti voliči po nich něco chtěli a oni jim to teď tímto způsobem utnuli,“ spekuluje Jelínek.

Ve čtvrtek 12. ledna dojde ke kontrole a převzetí areálů Na Františku a Masná městskou částí Praha 1. „Ta na sebe převede odběrná místa elektrické energie, plynu, vody a případně dalších médií. Zároveň městská část v co nejkratší době zahájí na obou sportovištích dočasný omezený provoz, aby zajistila možnost zdejšího sportování dětí z mateřských, základních a středních škol. Provoz bude bez ledové plochy a nafukovací haly,“ vysvětlili zástupci radnice na sociálních sítích Prahy 1.

„To zase znamená, že tam nebude led ani nafukovací hala, takže z toho plyne, že si sem budou moci chodit zacvičit školy z Prahy 1, a to jen na to menší hřiště, kde není led. Ale když bude mráz, tak sem malé děti nepůjdou, protože všichni byli zvyklí chodit sem v rámci tělocviku bruslit,“ popsal situaci Jelínek.

Předpokládaný termín zahájení dočasného omezeného provozu, jehož podobu popsala Praha 1, by měl být v pondělí 16. ledna. Tento režim má fungovat do „řádného a transparentního výběru nového provozovatele,“ jak se píše na sociálních sítích Prahy 1.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto koláž Drbny, Praha 1, HC Sparta Praha

Štítky sport, kluziště, Na Františku, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejde tu o ceny energií, říká Jelínek na adresu Prahy 1 k náhlému rozpuštění kluziště Na Františku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.