Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Pražský vánoční strom šel k zemi. Budou z něj stoly a lavice pro děti

V pátek 6. ledna večer se naposledy rozzářil vánoční strom na Staroměstském náměstí. Hned v sobotu 7. ledna dopoledne se pracovníci Technologií hlavního města Prahy pustili do odstrojování stromečku od světel a koulí. Dnes ráno už šel strom k zemi, teď poslouží dobré věci. Středoškoláci z něj vytvoří výrobky, které poslouží dětem v Dětském domově Dolní Počernice.

„Větve zužitkuje pražská zoo pro svoje potřeby"

Pětadvacetimetrový smrk z Kytlice na Děčínsku stál na Staroměstském náměstí od noci na 22. listopadu. Slavnostně se rozsvítil v sobotu 26. listopadu, naposledy se rozzářil v pátek 6. ledna. Během víkendu ho odzdobili pracovníci Technologií hlavního města Prahy a dnes ho dělníci vyjmuli z kotvení, zbavili větví a rozřezali na menší díly. 

„Odstrojení několika kilometrů řetězů a stovek ozdob zvládl náš čtrnáctičlenný tým vybavený šesti plošinami za dva dny. Kompletní příprava stromů pro odvoz tak proběhla podle plánu během víkendu,“ popsal v tiskové zprávě předseda představenstva Technologií hlavního města Prahy Tomáš Jílek.

Strom stejně jako v minulých letech poslouží dobré věci. „Větve zužitkuje pražská zoo pro svoje potřeby. O zpracování dřeva se postarají žáci Střední odborné školy Jarov na Praze 9.  Ze smrku vyrobí prvky, které poslouží na dalším místě v Praze. Předloni to byly mobilní květináče pro domov seniorů v Malešicích. V loňském roce knihobudky a hmyzí hotel pro Domov seniorů na Hájích a na Chodově. Letos výrobky středoškoláků poslouží dětem v Dětském domově Dolní Počernice,“ uvedl v tiskové zprávě radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09).

Ze stromu bude posezení na zahradu

Dřevo stromů s hustými větvemi má obvykle hodně suků, a tak se spíše než pro výrobu klasického nábytku do interiéru hodí pro venkovní využití. „Pro dolnopočernický dětský domov po dohodě s jeho vedením vyrobíme na míru prvky do zahrady, nové sezení k ohništi, stůl a lavice. Případný zbytek materiálu bychom chtěli využít ještě na hmyzí hotel,“ popsal ve zprávě pro novináře zástupce ředitele pro odborný výcvik stavebních oborů SOŠ Jarov Vilém Kodíček.

Žáci začnou dřevo zpracovávat koncem března, až bude dřevo vysušené. Dětem v domově by pak mohl nový zahradní nábytek sloužit od konce května.

Ohodnoť článek

Foto Eva Hradilová

Štítky Vánoce, strom, smrk, kácení, Staroměstské náměstí, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Pražský vánoční strom šel k zemi. Budou z něj stoly a lavice pro děti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.