Počasí dnes23 °C, zítra24 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Za vánoční strom vyhozený na ulici hrozí pokuta až dvacet tisíc korun. Kam s ním?

Vánoční svátky jsou minulostí, nový rok je tu a symboly uplynulých Vánoc pomalu mizí v propadlišti dějin. Někteří Pražané se už v těchto dnech zbavují svých vánočních stromečků. Víte ale, že vánoční stromy nepatří do popelnice? Přečtěte si, jaká je správná cesta k jejich likvidaci. Těm, kteří se rozhodnou stromku zbavit jako na titulní fotografii, hrozí pokuta ve výši 20 tisíc korun.

Vánoční strom nepatří do popelnice

Lidé, kteří mají doma přírodní vánoční stromy, je musejí před vyhozením nejdřív zbavit všech ozdob a až pak je mohou odkládat na místa k tomu určená. Buď k domovním černým popelnicím na směsný odpad, pokud jsou veřejně přístupné, nebo k venkovním barevným kontejnerům na tříděný odpad.

Popelnice za plotem rodinného domu nebo ve dvoře vnitrobloku se považuje za neveřejnou a vedle takových nádob by stromy končit neměly. „V těchto případech je správným místem pro vysloužilý stromek separační stanoviště s barevnými kontejnery na tříděný odpad,“ popisuje správný postup v tiskové zprávě mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Stromy nepatří přímo do popelnice, zaplnily by téměř celou nádobu a do dalšího svozu by znemožnily její užívání. „Některé z městských částí organizují sběr vánočních stromků také na jimi vybraných místech v zájmu co největší čistoty veřejného prostoru. Doporučujeme sledovat informace na webových stránkách vaší městské části,“ dopnil Mana.

Lidem, kteří nechají strom stát na ulici, hrozí pokuta

Odložené vánoční stromky u černých popelnic na směsný odpad jsou sváženy v obvyklých svozových dnech. Těm, kteří se rozhodnou vánočního stromku zbavit jiným způsobem, například ho nechají stát jen tak na ulici opřený o fasádu, lampu nebo o strom, hrozí pokuta ve výši 20 tisíc korun.

Svoz vánočních stromů bude probíhat až do konce února 2023. Vyhozené vánoční stromky nakonec končí u odběratelů, kteří je dál využívají. Z vánočních stromků se často stává palivo nebo jsou rozřezány na štěpku a putují do kompostu. „V poslední řadě nedoporučujeme odnášet stromky do lesa, protože zapomenuté ozdoby a dekorace představují hrozbu pro divokou zvěř,“ upozornil Mana.

Lidé, kterým doma dělal parádu umělý stromek, ale mají v plánu ho vyměnit za nový, musejí využít služby sběrného dvora nebo velkoobjemových kontejnerů, které městské části přistavují do svých ulic.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky vánoční strom, odpad, popelnice, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za vánoční strom vyhozený na ulici hrozí pokuta až dvacet tisíc korun. Kam s ním?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.