Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kde vypustily ohňostroje nejvíc emisí? Meteorologové zveřejnili data

Meteorologové zveřejnili data, která ukazují průběh silvestrovských oslav z hlediska kvality ovzduší. V Praze sice platila nová vyhláška o zákazu používání pyrotechniky například v centru města, v okolí vodních ploch, parků, nemocnic, útulků nebo zoo, ale i přesto lidé v Praze odpálili tisíce amatérských ohňostrojů, které znečistily ovzduší. Největší znečištění na území Prahy zaznamenala mezi půlnocí a druhou hodinou ranní stanice ve Vysočanech.

Koncentrace nežádoucích částic po novoroční půlnoci bývá mnohdy vůbec nejvyšší za celý začínající rok

Částice MP10 jsou částice menší než 10 mikrometrů, které se mohou usazovat v průduškách a způsobovat zdravotní problémy. Menší částice mohou vstupovat přímo do plicních sklípků, proto jsou tyto částice nejnebezpečnější.

Meteorologové zveřejnili data zachycující znečištění ovzduší, které zapříčinilo odpalování ohňostrojů. Podle odborníků z Českého hydrometeorologického ústavu není výjimkou, že koncentrace nežádoucích částic krátce po novoroční půlnoci jsou ty vůbec nejvyšší za celý právě začínající rok.

„Data ze stanic ukazují velmi výrazný nárůst po půlnoci. V grafu jsou zahrnuty výpočty z měst i mimo města,“ popsali meteorologové na facebookovém profilu.

Český hydrometeorologický ústav zveřejnil také mapy, které ukazují hodinové průměrné koncentrace částic PM10 v Praze i celé České republice pro tři poslední hodiny roku 2022 a tři první hodiny roku 2023. „Kromě prachových částic se při odpalování pyrotechniky do ovzduší uvolňují i další znečišťující látky, nejen prachové částice. Jedná se například o různé kovy,“ píší meteorologové.

Největší znečištění v Praze hlásily Vysočany

Nejvyšší míra znečištění logicky vzniká v místech nejintenzivnějších odpalů. Z mapy vyplývá, že nejhůře z Prahy na tom byla oblast Vysočan. Právě ve Vysočanech meteorologové naměřili od půlnoci až do druhé hodiny ranní ty nejvyšší hodnoty výskytu částic PM10 z celé Prahy.

Ve městech bývá nejvyšší znečištění kvůli pyrotechnice často na náměstích nebo na sídlištích, kde je navíc s ohledem na zástavbu většinou nízká rychlost větru. „Vliv pyrotechniky je samozřejmě širší – ovlivnit může třeba i kvalitu půdy a vody, komfort zvířat nebo také může vznikat nebezpečný odpad,“ doplnili odborníci na profilu Českého hydrometeorologického ústavu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MHMP

Štítky ohňostroje, pyrotechnika, data, meteorologové, emise, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kde vypustily ohňostroje nejvíc emisí? Meteorologové zveřejnili data  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.