Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Drony a jejich využití u Policie ČR. V minulém století ještě sci-fi, dnes je to již běžná realita

PR článek

Co znamená pojem dron u policie? Co umí navíc policisté v Krajském ředitelství policie Středočeského kraje? Popovídali jsme si s jedním z policistů tohoto ředitelství, který je zároveň pilotem dronu. Podívejte se, co vše nám o sobě por. Bc. Miloslav Nosek pověděl a jak se mu jeho práce líbí.

Jak dlouho sloužíte u Policie České republiky?
Po maturitě na Obchodní akademii v Příbrami v roce 1999 jsem musel nastoupit základní vojenskou službu v Berouně, následně jsem se přihlásil k policii a po přijímacím řízení jsem nastoupil v listopadu roku 2000. Po absolvování základní odborné přípravy jsem začínal na Místním oddělení Vršovice v Praze 10, a to z důvodu, že v tu dobu nebylo v mé rodné Příbrami volné místo. Tam jsem sloužil devět let a následně přišla nabídka z Územního odboru Příbram na místo vyšetřovatele na stálé výjezdové skupině, kde sloužím dodnes.

V současnosti jste i pilotem dronu, jak jste se dostal zrovna k této činnosti?
Asi jako každý kluk jsem měl od malička rád různé modely aut, letadel a pododbně. Když se na Územním odboru v Příbrami formovala skupina dron, využil jsem situace, zkusil se k této skupině přihlásit a ono to vyšlo. Je pro mě super, když mohu svoji zálibu provozovat i v zaměstnání, což mi policie umožnila.

Jak vás vůbec napadlo se k policii přihlásit?
Úplně poprvé to bylo asi tak v patnácti letech, když jsem jel s rodiči autem a na silnici nás předjelo civilní auto se zapnutým modrým majákem na střeše a nalepeným nápisem „Policie“ na dveřích. Z toho jsem byl úplně nadšený a chtěl jsem taky hned jezdit takovým autem. Když se blížila maturita a rozhodování o tom, co budu dělat dál, policie byla jasná volba. Za prvé jsem na obchodní akademii zjistil, že ze mě účetní asi nebude a za druhé mě práce u policie lákala už od mých patnácti let. S odstupem času to hodnotím jako velmi dobrý krok, a to i z důvodu jistoty, kdy se můžu spolehnout na svůj pravidelný plat a podobně.

U Krajského ředitelství policie Středočeského kraje byl zaevidován vůbec první dron u Policie České republiky a vy ho v současnosti obsluhujete. Co musí umět policista, aby mohl obsluhovat dron a jak dlouho taková příprava trvá?
V současnosti na Územním odboru Příbram používáme několik typů dronů. Nejstarší a největší z nich je BRUS (Bezpilotní Rotorový Univerzální Systém). Na tento typ muselo být speciální školení ve Vojenském technickém ústavu letectva a PVO v Praze. Tento dron je kromě klasické optiky osazen termokamerou. Dále používáme komerční drony DJI Mavic 2 Zoom a DJI Mavic 2 Enterprise Advanced. Poslední jmenovaný je taktéž osazený termokamerou. Výcvik si zajišťujeme jako krajské ředitelství sami, máme oprávnění k provozování letecké školy. Piloty si sami v kurzu vyškolíme, a to jak po teoretické, tak po praktické stránce. Kurz trvá přibližně jeden a půl měsíce. Tímto připravíme policisty, budoucí operátory bezpilotních prostředků, na zkoušku Úřadu pro civilní letectví.

K čemu drony policie používá?
Drony, které jsou osazeny termokamerou, využíváme především na pátracích akcích po pohřešovaných osobách nebo při požárech, dále drony používáme při koordinaci složek IZS nebo při monitorování velkých akcí jako jsou například demonstrace, hudební festivaly a podobně. V současné době drony používáme hlavně k dokumentaci dopravních nehod. Místo nehody z asi třicetimetrové výšky během pár minut zadokumentujeme dronem a změříme GNSS RTK stanicí. Za využití fotogrammetrie a specializovaného softwaru je následně v krátké době vytvořen přesný snímek místa v daném měřítku. V posledním projektu dokážeme s dronem například měřit rozestupy za sebou jedoucích vozidel a jejich okamžitou rychlost.

To jezdíte ke každé dopravní nehodě?
To ne, jezdíme pouze k závažným dopravním nehodám nebo k nehodám, kde je potřeba zpracovávat plánek. Držíme služby na krajském ředitelství, kdy nás volají po celém Středočeském kraji. Musím uznat, že během této šichty si i pořádně zajezdíme, protože Středočeský kraj je velmi rozlehlý, takže často najezdíme během služby i 600 kilometrů, ale mě to opravdu moc baví. Je to zajímavá a leckdy dost náročná práce. Ale když je pro člověka práce koníčkem, dělá se to s radostí a samo.

Takže byste maturantům nebo lidem, kteří hledají nové zaměstnání a nejsou ještě rozhodnuti, práci u policie doporučil?
Pokud bych mohl mluvit za sebe, tak určitě ano. Práce je to zajímavá a velmi rozmanitá. Když se podívám na sebe tak při mé práci vyšetřovatele stálé výjezdové skupiny řeším loupeže, znásilnění, úmrtí, podvody a tak dále a při práci s dronem jsem se podíval na místa, kam bych se v životě nepodíval. Vlastně se stále učím něčemu novému a rozšiřuji si obzory. A když se na to podívám z finanční stránky, tak jsem platově velmi dobře ohodnocen a mám možnost využívat spoustu benefitů, které mi policie nabízí. Zkuste třeba najít zaměstnavatele, který vám po patnácti letech práce poskytne pobyt v lázních v délce dvou týdnů a ještě vám za to zaplatí tak, jako byste byli v práci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Drony a jejich využití u Policie ČR. V minulém století ještě sci-fi, dnes je to již běžná realita  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.