Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

VIDEO: Klimatický Mikuláš obchází ministerstva, která nedodržují Pařížskou dohodu

Čtyři ministerstva během pondělního odpoledne navštíví klimatický Mikuláš, který jejich zaměstnancům naděluje symbolicky uhlí. Akce, kterou organizuje spolek Klimatická žaloba ČR, upozorňuje na fakt, že některá ministerstva nereagovala na rozsudek, který si letos v červnu vyslechla ve věci takzvané klimatické žaloby a který jim ukládá povinnost zintenzivnit aktivity směřující k ochraně klimatu.

Klimatický Mikuláš bude nadělovat symbolicky uhlí

K realizaci akce vedl organizátory ze spolku Klimatická žaloba fakt, že letos v černu zvítězili v klimatické žalobě, ale ministerstva nijak nereagují. „Městský soud v Praze nám dal za pravdu, že česká ministerstva nesplňují mezinárodní dohody, například Pařížskou dohodu o změně klimatu, ve které se Česká republika zavázala k tomu, že bude snižovat emise skleníkových plynů. Soud ministerstvům přikázal, aby plány zvýšila, ale zatím na rozsudek nijak nereagovala a nepřijala žádná opatření,“ řekl naší redakci radní spolku Klimatická žaloba ČR Jakub Zamouřil.

To, že se ministerstva nechovají podle rozsudku, chtějí iniciátoři akce zohlednit v mikulášské nadílce. „K jednotlivým ministersvům přijde Mikuláš s čerty a andělem a nadělí jim symbolicky uhlí, protože ministerstva neplánují dostatečně snižovat emise skleníkových plynů,“ popsal.

„Když neměl dopad ani pravomocný rozsudek, nemyslíme si, že by ho měla mikulášská akce“ 

Klimatický Mikuláš dnes odpoledne postupně navštíví ministerstvo životního prostředí, kde si nadílku v podobě uhlí převzal bývalý ministr životního prostředí a mezinárodně uznávaný odborník na ochranu životního prostředí, dnes náměstek pro řízení sekce ochrany klimatu Jan Dusík (Zelení).

Skupina čertů a andělů pod vedením Mikuláše navštíví ministerstvo průmyslu a obchodu, ministerstvo dopravy a ministerstvo zemědělství. „Jde o čtyři ministerstva, která jsme žalovali a ani jedno z nich nepřijalo opatření v reakci na rozsudek, ač jim to soud přikázal,“ uvedl Zamouřil.

O skutečném dopadu dnešní akce pochybují i sami iniciátoři. „Když neměl dopad ani pravomocný rozsudek, nemyslíme si, že by ho měla mikulášská akce. Minimálně by mohla mít dopad v tom, že se víc lidí dozví o jejich neaktivitě a o tom, že porušují právní řád české republiky tím, že se nezachovali v souladu s rozsudkem,“ uzavřel Jakub Zamouřil.

Ohodnoť článek

Foto Eva Hradilová

Štítky Mikuláš, ekologie, vláda, klima, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Klimatický Mikuláš obchází ministerstva, která nedodržují Pařížskou dohodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.