Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

VIDEO: Vánoční trhy lákají davy. Strom na Staroměstském náměstí už svítí

Na Staroměstském náměstí dnes začaly vánoční trhy. Otevřely se po dvouleté pauze, kterou způsobila koronavirová situace. Na náměstí se také rozsvítil vánoční strom, pětadvacetimetrový smrk, který zdobí červené koule a přes šest kilometrů kabelů a 88 590 LED diodových žárovek. Svařené víno na trzích na Staroměstském náměstí stojí 90 korun, klobása 120.

Strom bude svítit vždy od čtyř do půlnoci

Vánoční strom bude svítit ode dneška každý den až do Tří králů, ale vždy jen od čtyř hodin odpoledne do půlnoci. Město tak chce šetřit energie. Náklady na výzdobu i osvětlení stromu jsou však podle pořadatelů vzhledem k energetické situaci minimální.

„Stromeček nebude rozsvícený po celou dobu, ale bude svítit od čtyř hodin odpoledne do půlnoci. Co se týká slavnostního zapnutí, tak s ohledem na bezpečnostní situaci a s ohledem na konflikt na Ukrajině, jsme nechtěli dělat velký event, který by byl zde v centru Prahy. Návštěvníci, kteří se chtějí podívat, se mohou přijít podívat po celý víkend, stromeček už bude svítit,“ uvedl na tiskové konferenci pražský radní Jan Chabr (TOP 09).

Na Staromák přišly tisíce lidí

Na Staroměstské náměstí přišly v první den trhů tisíce lidí. „Dnes jsme sem přišli hlavně kvůli včelovině, ale taky kvůli stromečku, abychom viděli, jak svítí. Jsme z Prahy a už je taková naše tradice, že sem chodíme na včelovinu,“ řekla naší redaktorce na místě Lenka Javůrková, která trhy navštívila se svou sestrou.

Některým návštěvníkům se nelíbilo přeplněné Staroměstské náměstí. „Pravidelně sem nechodíme, protože se strašně bojíme toho, že je tu masa lidí. Je lepší si sem zajít někdy v týdnu v klidu v podvečer. Dnes jsme se sem ale vypravili, protože máme návštěvu z Ústí a jsou tu s námi jen do zítřka. První animaci jsme o pár minut nestihli, ale popíjíme svařáček a třeba se dočkáme toho druhého,“ popsala další návštěvnice trhů Věra Hyšková.

Svařák za 90, klobása za 120

Slavnostní rozsvícení stromu mají nahradit světelné animace, které strom oživí od půl páté vždy po hodině až do půl desáté večer. Ke světelné animaci bude hrát hudba, střídat se budou dvě melodie, jedna z nich je Alžbětínská serenáda v podání Karla Gotta a druhou je orchestrální podoba skladby All I want for Christmas is you.

Stánky, kterých je na Staroměstském náměstí 79, budou mít otevřeno denně od desáté hodiny dopolední do desáté hodiny večerní. Svařené víno si lidé koupí za 90 korun, za opečenou klobásu zaplatí 120. Na Václavském náměstí, kde dnes trhy také začaly, je 25 stánků. Trhy na náměstí Republiky začaly už 24. listopadu a potrvají do 24. prosince. Tradiční jsou v Praze také trhy na náměstí Míru, konají se však i na náměstí Jiřího z Poděbrad nebo na Pražském hradě.

Ohodnoť článek

Foto Josefína Báčová

Štítky zábava, trh, Staroměstské náměstí, strom, Praha, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Vánoční trhy lákají davy. Strom na Staroměstském náměstí už svítí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.