Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

VIDEO: Hymna, svíčky a politici. Podívejte se, jak probíhal sedmnáctý listopad

, aktualizováno 17. listopadu 2022, 17:22

Lidé si dnes připomínají 33 let od 17. listopadu 1989 na Národní třídě v Praze. K pietnímu místu přicházejí od časného rána, kteří na místě zapalují svíčky a pokládají kytice. U pomníku stojí čestná stráž skautů a sokolů. Národní třída je uzavřena pro tramvajový i automobilový provoz. Podívejte se, jaká je situace na Národní třídě.

„Květiny od StBáků a normalizačních komunistů tady nechceme!“

V osm hodin ráno dorazil k pietnímu místu na Národní třídě v Praze předseda hnutí ANO a kandidát na prezidenta Andrej Babiš, který na místo položil květiny v doprpvodu Karla Havlíčka a Aleny Schillerové„My jsme přišli vzdát úctu všem hrdinům, kteří bojovali proti totalitnímu režimu a samozřejmě všem demonstrantům, kteří tady byli zmlácení,“ řekl Babiš na místě novinářům.

Několik lidí vyjádřilo nesouhlas s jeho jednáním pokřikováním a tranparentem s nápisem „Květiny od StBáků a normalizačních komunistů tady nechceme!“.

Postupně na místo přicházejí další politici. Před desátou hodinou dorazil předseda ČSSD Michal Šmarda. V podobný čas přišli také zástupci Pirátů. U pietního místa zavzpomínal předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, pražský primátor Zdeněk Hřib, místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová a ministr zahraničí Jan Lipavský.

Markéta Pekarová Adamová a Miloš Vystrčil.
Zdeněk Hřib.
Vít Rakušan.
Olga Richterová a Ivan Bartoš.
Ivan Bartoš.

Jan Čižinský a Zdeněk Hřib.
Jan Lipavský a Zdeněk Hřib.

Dorazili Rakušan, Vystrčil nebo Čižinský

Po desáté hodině dorazili také zástupci STAN v čele s předsedou Vítem Rakušanem. „Myslím si, že letošní 17. listopad je jiný než ty předchozí, protože tehdy, pokud jsme mluvili o demokracii a svobodě, tak to někdo mohl vnímat jako vzletné fráze, ale když se kousek od našich hranic válčí, tak si tu hodnotu svobody a demokracie uvědomujeme tak nějak vnitřně,“ řekl Rakušan novinářům.

Lidé na něj pokřikovali „hanba vládě"„Rakušan fašista".

Na místo dorazili také předseda Senátu Parlamentu České republiky Miloš Vystrčil (ODS) v doprovodu Miroslavy Němcové (ODS). K pietnímu místu přišel i předseda hnutí Praha Sobě Jan Čižinský společně s Petrem Hlaváčkem (STAN).

Kytici přišel za potlesku i nesouhlasných výkřiků položit i premiér Petr Fiala (ODS). „Sedmnáctý listopad je v mnoha směrech svátkem mladých lidí. Byli to studenti, kdo se postavili nacistické okupaci, byli to studenti, kteří spustili v roce 1989 ten řetěz událostí," řekl novinářům Fiala. Za demokratické považuje i protesty, které proti jeho vládě proběhnou. 

Ukázali se i další prezidentští kandidáti

Kromě Andreje Babiše na Národní třídu dorazili i další zájemci o prezidentské křeslo. Květiny položil Josef Středula, Karel Janeček a bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima se u památníku pozdravili.  Přišli senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer (STAN) a i bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.

Karel Janeček a Tomáš Zima.

Studenti pochodem ukončili protest za klima

Před třičtvrtě na jednu pak Národní třídou prošel průvod studentů, kteří od pondělí na vysokých školách stávkovali kvůli nečinnosti v rámci klimatické krize v rámci akce Univerzity za klima. Podle reportéra Drbny, který je na místě, se poklidného průvodu účastnily vyšší desítky lidí s doma vyrobenými transparenty.

Z balkonu zazněla česká hymna

Po jedné hodině odpoledne se Národní třídou nesl hlas zpěvačky Marty Kloučkové, která z balkonu paláce Metro zazpívala českou hymnu.


Zpěvačka české hymny Marta Kloučková.

Po půl čtvrté dorazil k pietnímu místu Petr Pavel, na kterého jeden z příchozích křičel „Bolševickej fízle". „Myslím, že je to asi nejvýznamější den v naší novodobé historii, nebo aspoň v té, kterou já jsem měl možnost poznat,“ řekl Petr Pavel na místě novinářům. „Demokracie se nezískává jednou pro vždy, musíme o ni pečovat," dodal.

Přesně v čase 17:11 zazpívala Berenika Kohoutová na balkoně paláce Metro hymnu sametové revoluce, píseň Modlitba pro Martu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Honza Faltus, Ivo Spisar

Štítky Národní třída, listopad, historie, 1939, 1989, Praha, Sametová revoluce, Andrej Babiš, Zdeněk Hřib, květiny, Ivan Bartoš, Miloš Vystrčil, Vít Rakušan, Jan Čižinský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Hymna, svíčky a politici. Podívejte se, jak probíhal sedmnáctý listopad  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.