Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Praha chce po státu plán pro možnou novou migrační vlnu

Hlavní město vyzvalo vládu České republiky, aby pro případ příchodu dalších uprchlíků z Ukrajiny připravila plán pro jejich přerozdělení. Praha je podle primátora Zdeňka Hřiba přetížená a ubytovací kapacity jsou vyčerpány.

Bezpečnostní rada hlavního města Prahy v úterý projednala současnou situaci uprchlíků, hlavně kapacity ubytování a možnosti vzdělávání a poskytování zdravotnické péče.

„Praha je dlouhodobě přetížená. V rámci našich možností se snažíme především přispět k tomu, aby lidé nemuseli odcházet z Ukrajiny, například kvůli nefunkční kritické infrastruktuře, a omezil se tak příchod uprchlíků k nám. Tamním městům teď proto poskytujeme materiální pomoc jako elektrocentrály, vyřazené tramvaje a podobně. Pokud další uprchlická vlna přesto vznikne, její zvládnutí je úkol především pro českou vládu,”uvedl v tiskové zprávě primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

V rámci návratu turistů do metropole už nezbývá tolik ubytovacích míst pro mimořádné události a pro uprchlíky už není žádné. „Volnou kapacitu 2-3 procenta je nutné zachovat pro řešení neočekávaných situací vyžadujících přesun ubytovaných. Z tohoto důvodu Krajské asistenční centrum již nepřiděluje primární ubytování pro nově příchozí,“ informoval v tiskové zprávě mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Po vládě rada chce, aby vymyslela systém, v rámci kterého se možní uprchlíci rovnoměrně přerozdělí mezi kraje. K tomu žádá, aby krajů sdělila strategii včetně maximálního počtu přijatých uprchlíků.

K tomu chce Praha připravit pozemek v Troji, který využije při možné mimořádné události.

Ohodnoť článek

Foto Ivo Spisar

Štítky Ukrajina, uprchlíci, ubytování, válka, vláda, Praha, uprchlík, Zdeněk Hřib, Česko, Vláda ČR, Česká pirátská strana, Vít Hofman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha chce po státu plán pro možnou novou migrační vlnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.