Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Neony hyzdí památku v centru Prahy. Reklamu odstraníme, říká majitel

Neonová reklama umístěná na prodejně konopných produktů poslední týdny hyzdí bývalý mýtný domek na novobarokně secesním mostě Legií v centru Prahy. Že taková reklama není v souladu se smluvními podmínkami mezi nájemcem a Technickou správou komunikací, která mýtný domek v majetku hlavního města pronajímá, naší redakci potvrdila mluvčí TSK Barbora Lišková. Nájemce redakci Pražské Drbny potvrdil, že reklamu odstraní.

„Z fotografií je jasné, že takto by žádná prodejna vypadat neměla“

Případem nevkusné reklamy na mýtném domku na mostě Legií se zabývá pražský magistrát. „Z fotografií je jasné, že takto by žádná prodejna vypadat neměla. Obrátili jsme se na Technickou správu komunikací, která daný domek pronajímá, a jasně jsme se shodli, že by zde mělo dojít k nápravě,“ řekla naší redakci pražská zastupitelka a autorka Manuálu pro kultivovanou Prahu Kristýna Drápalová (Praha sobě). 

Právě povinnost dodržovat Manuál pro kultivovanou Prahu má TSK jako jeden z požadavků v nájemních smlouvách. „V tomto případě dochází k několika porušením. Ve smlouvě je také uvedeno, že na podobě reklamních zařízení se má nájemce s TSK předem domluvit,“ vysvětlila Drápalová.

Konec škaredých reklam v Praze. Město podnikatelům přispěje na kultivovanou propagaci

Praha se stále snaží bojovat s vizuálním smogem v Pražské památkové rezervaci. Dalším důležitým krokem je schválený dotační program, který zajistí, že město podnikatelům přispěje na obnovu a kultivaci reklamního označení obchodů v centru Prahy.

Existuje rozdíl mezi historickými a toxickými neony

„Památkář, který má pražské mosty na starosti, potvrdil, že se jedná o nově zařízenou a nasvícenou provozovnu,“ uvedla pro redakci Pražské Drbny pracovnice vztahů k veřejnosti Národního památkového ústavu Andrea Holasová.

„Způsob nasvícení zvenku a v takovýchto případech i nasvícení zevnitř - zvláště tehdy, kdy se stává nedílnou součástí vnímání památky - se významně podílí na prostředí kulturní památky,“ vysvětlila Holasová a doplnila, že podle ní je evidentně pochopitelný rozdíl mezi historickými neony, které jsou například na Václavském náměstí, a toxickými neony, které jsou laciné a bezdůvodné.

„O umístění reklamních panelů na mýtném domku mostu Legií TSK nikdo neinformoval“

Mýtný domek je v majetku hlavního města Prahy a jeho pronájem má na starosti Technická správa komunikací. „O umístění reklamních panelů na mýtném domku mostu Legií TSK nikdo neinformoval a nekonzultoval s námi tudíž ani jejich vzhled, proto jsme po dohodě se zástupci magistrátu majitele vyzvali k odstranění v souladu se smluvními podmínkami,“ informovala naši redakci mluvčí TSK Barbora Lišková.

Nájemce mýtného domku naší redakci sdělil, že situaci napraví. „Věc se určitě řeší tím způsobem, že jsem dostal vyrozumění od TSK a ta reklama bude nejpozději během dneška odstraněna. Byl jsem upozorněn na to, že je to památkově chráněná zóna,“ řekl dnes dopoledne redakci Pražské Drbny nájemce Martin Krumphanzl. Na další otázky nereagoval s odůvoněním, že je v zahraničí.

Pokud by k nápravě nedošlo, může TSK uplatnit sankční mechanismy.

Vyhláška je diskriminační, říkají provozovatelé reklamních ploch. Jde o narovnání stavu, hájí se magistrát

Provozovatelé reklamních ploch na plachtách na domech v Praze považují za diskriminační novou vyhlášku o regulaci venkovní reklamy a chtějí ji zrušit. Na tiskové konferenci to dnes uvedli zástupci Sdružení českých firem venkovní reklamy (SČVR)....

„Celá věc sice vypadá v rámci Prahy marginálně, ale velké věci se skládají z relativně nevinných maličkostí“

S vizuálním smogem Praha bojuje dlouhodobě a například boj s vizuálem masážních salonů v samotném centru Prahy na Staroměstském náměstí připomíná pověstný boj s větrnými mlýny.

„Žel takových případů můžete napočítat v Praze desítky a všichni památkáři a přátelé památek usilovně bojujeme proti situacím, které prokazatelně narušují kvalitu prostředí památkové rezervace a památkových zón. Extrémní případ byla velkoplošná video reklama na domě Boženy Němcové 5. Problém je, že je nás málo a naše pravomoci jsou, řekněme, specifické. O to větší oporu hledáme u veřejnosti a pomoci mohou samozřejmě i média,“ uvedla obecně k situaci týkající se vizuálního smogu v Praze pracovnice vztahů k veřejnosti Národního památkového ústavu Andrea Holasová.

„Celá věc sice vypadá v rámci Prahy marginálně, ale velké věci se skládají z relativně nevinných maličkostí,“ uzavírá.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Spisar

Štítky reklama, prodejna, CBD, Praha, Technická správa komunikací hl. m. Prahy, Drbna.cz, neon, Pražský magistrát, Národní památkový ústav, Božena Němcová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neony hyzdí památku v centru Prahy. Reklamu odstraníme, říká majitel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.