Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Z centra Prahy zmizí poslední telefonní automaty. Prázdné budky najdou nové využití

Z centra Prahy už brzy zmizí poslední telefonní automaty. Jejich operátorovi skončila povinnost je provozovat a začal s jejich odstraňováním. Na Praze 1 do konce minulého roku fungovalo 66 telefonních automatů, z nich více než polovina byla ukryta v budkách, jedenáct jich mělo místo ve vestibulech metra a v prostoru Hlavního nádraží. Teď všechny automaty umístěné na Praze 1 zmizí.

„Telefonní kabiny a automaty byly poškozovány vandaly. Venkovní část kabin sloužila pro nevhodný typ reklamy na noční provozovny spojené s alkoturismem. Interiér kabin byl také zneužíván pro distribuci a aplikaci drog,“ řekl starosta Petr Hejma (My, co tady žijeme).

Důvod rušení veřejných automatů je jednoduchý. Dnes z nich téměř nikdo nevolá a zákon navíc jejich umístění na veřejných místech nenařizuje. Od letošního roku jich v celém Česku zůstane něco málo přes tisíc. Povinně musí být umístěny pouze v obcích, které mají pod 200 obyvatel.

„V posledních letech se výrazně navýšilo pokrytí mobilní sítí 4G, které je v Česku dostupné na 96,9 procenta území. Většina lidí používá mobilní telefon nebo pevnou linku a telefonní budky tak postupně ztrácí svůj smysl,“ sdělila Aktuálně.cz mluvčí O2 Lucie Jungmannová.

Praha 1 plánuje využití několika prázdných budek, které jí operátor přenechá. Nabízí se například možnost jejich využití pro informační servis například o akcích radnice či záborech prostranství. Kromě toho se na řadě míst v Česku už před delší dobou staly z vysloužilých budek knihobudky, které slouží k bezplatné výměně a půjčování knížek, i to je jedna z variant. Místa po automatech by se překvapivě dala využít i v dopravě. Vzhledem k tomu, že se Praha 1 zavázala k podpoře budování dobíjecích stanic pro elektromobily, studie zvažovala i možnost jejich vytvoření, stejně jako stojanů pro kola.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky Praha, Praha 1, telefonní automat, budka, Hejma, telefonní budka, Česko, Petr Hejma, O2 Czech Republic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z centra Prahy zmizí poslední telefonní automaty. Prázdné budky najdou nové využití  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.