Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Medvěd Jirka na Konopišti podle aktivistů trpí. Má odpovídající podmínky, zní ze zámku

Pražská skupina organizace OBRAZ – Obránci zvířat na svých sociálních sítích zveřejnila video medvěda Jirky ze zámku Konopiště. Video skupina doplnila o komentář, v němž upozorňují na podle obránců zvířat nevhodné podmínky, ve kterých se zvíře nachází a které ho značně stresují. Obránci zvířat chtějí, aby vedení zámku Konopiště medvědovi rozšířilo výběh. Národní památkový ústav, který zámek Konopiště spravuje, tvrdí, že na zámku jsou odpovídající podmínky pro chov medvědů.

Vedení zámku Konopiště podle aktivistů neposkytuje medvědovi dostatečný prostor

Pražská skupina organizace OBRAZ – Obránci zvířat novinářům rozeslala tiskovou zprávu s tvrzením, že medvěd Jirka chovaný na zámku Konopiště, trpí v nevhodných podmínkách. Členové skupiny chtějí, aby vedení zámku Konopiště medvědovi rozšířilo výběh a aby se zavázalo, že žádný další medvěd v areálu zámku chován už nebude.

„Obránci zvířat se již delší dobu zajímají o životní podmínky a zdravotní stav medvěda Jirky a dospěli k závěru, že vedení zámku mu neposkytuje dostatečný prostor ani možnosti, aby mohl naplňovat své přirozené potřeby. Medvěd ušatý v přírodě obývá teritorium o rozloze 200 až 400 kilometrů čtverečních, v zámeckém příkopu má však k dispozici jen zhruba 200 metrů čtverečních. Tento druh je rovněž zvyklý na skalnaté a zalesněné prostředí, které bychom v jeho výběhu hledali marně,“ napsala ve zprávě pro novináře Tereza Trejtnarová z Pražské skupiny organizace OBRAZ– Obránci zvířat.

Medvěd projevuje stereotypní chování

Podle informací Národního památkového ústavu má prostor medvědína před vstupem do zámku celkovou plochu venkovního prostoru o rozloze 265 metrů čtverečních, obsahuje vodní nádrž o velikosti pět metrů čtverečních, dvě vyvýšené plochy, chráněná místa k odpočinku, uložení a ukrytí se venku a také plochy umožňující medvědovi hrabat.

Podle členů skupiny vedou takové podmínky u divokého zvířete k frustraci, která se projevuje takzvaným stereotypním chováním, tedy neustále se opakujícími pohyby, například točením hlavou nebo chozením tam a zpět. „Tímto chováním medvědi typicky reagují na stísněné podmínky a na prostředí, v němž mají nedostatek vhodných podnětů,“ uvedla Trejtnarová.

Medvěd má ve výběhu k dispozici větve nebo různé zavěšené předměty k zabavení. Vnitřní prostor obsahuje tři kotce o celkové ploše 66 metrů čtverečních. Ty jsou vystlané slámou a mají betonový udržovatelný povrch vhodný pro škrábání a ošetřování drápů medvěda.

Obránci zvířat zveřejnili petici a požadují po vedení zámku Konopiště, aby výběh rozšířilo a přizpůsobilo ho potřebám medvěda Jirky. „Na toto téma se aktivisté již v minulosti pokoušeli vést s vedením zámku rozhovory, k žádnému posunu však ze strany instituce nedošlo. Obránci zvířat rovněž požadují, aby se vedení zámku zavázalo k tomu, že Jirka bude jejich posledním chovaným medvědem,“ uzavřela Tereza Trejtnarová.

Krávy, ovce i kozy se opět pasou v Praze. Podívejte se, kde na ně můžete narazit

Jako každoročně letos spásají trávu ve vybrané zeleni v Praze stáda ovcí, koz a krav. Mluvčí města Vít Hofman dnes sdělil, že stejně jako loni se od dubna na chráněných lokalitách pohybují tři stáda ovcí a koz a dvě stáda jalovic. Město se k...

„Na svůj domov na Konopišti je Jiří zvyklý,“ říkají zástupci Národního památkového ústavu

Národní památkový ústav, který zámek Konopiště spravuje, odpověděl naší redakci na dotazy po devíti dnech obecným prohlášením. V něm se Národní památkový ústav mimo jiné odvolává na skutečnosti staré zhruba 130 let a vzpomíná na doby za Františka Ferdinanda d´Este, kdy mělo podle historických pramenů žít ve výběhu až šest medvědů.

Medvěd ušatý jménem Jirka se narodil 16. ledna 2006 ve zlínské zoologické zahradě, odkud se v červnu 2011 přestěhoval na Konopiště kvůli zrušení chovu medvědů ušatých v Lešné.

„Na svůj domov na Konopišti je Jiří zvyklý, žije zde jedenáct let, jeho pravidelné péči se věnuje školený ošetřovatel. Z hlediska výživy dostává všechnu potřebnou stravu bohatou na vitamíny a minerály. Ve spolupráci se soukromou firmou má zajištěn trvalý přísun ovoce a zeleniny. Snídani ve formě ovesné kaše mu každé ráno připravuje osobně kastelánka zámku. Trvalou součástí jeho jídelníčku je maso a ryby,“ popsal v prohlášení pro naši redakci Tomáš Pospíšil z Národního památkového ústavu.

FOTO: Zookoutek v  pražském Kamýku je obnoven. Zavítali do něj první návštěvníci

Nový zookoutek v lesoparku v Kamýku přivítal první návštěvníky. Tamní areál prošel zásadní proměnou, během které byly vybudovány nové výběhy, seník i hájovna a zázemí pro techniku. Do obnoveného zookoutku se už nastěhovali zvířecí obyvatelé.

Podmínky pro Jirku jsou odpovídající, tvrdí Národní památkový ústav

Podle Tomáše Pospíšila jsou podmínky pro Jirku odpovídající. „Odpovídající podmínky pro chov medvědů na zámku Konopiště z roku 1997 potvrzuje zoo v Praze. Povolení chovu druhu zvířat vyžadující zvláštní péči – jako je medvěd ušatý – vydané Krajskou veterinární správou je vydáváno vždy na tři roky, aktuálně je platné do srpna 2025,“ popisuje Pospíšil a dodává, že podmínky chovu medvěda Jirky každoročně kontroluje Krajská veterinární správa a poslední kontrola proběhla 22. července 2022.

„Zvíře bylo v době kontroly shledáno v dobrém výživném a zdravotním stavu bez klinických příznaků onemocnění. Medvěd Jiří má již na první pohled zdravou hustou a lesklou srst a dobrou konstituci. Dobré kondici zvířete přispívá i velmi úzký vztah se svým ošetřovatelem. Případné přemístění do jiného prostoru nebo do volné přírody by pro samotné zvíře představovalo trauma,“ uvedl Tomáš Pospíšil a dodal, že ochrana zvířete je pro správu zámku prioritou a že chovatel v případě, že je kolem výběhu medvěda velký návštěvnický ruch, rozmísťuje potravu přímo do kotců tak, aby měl medvěd dostatek klidu a soukromí.

Podle Národního památkového ústavu je zpracovaný projekt na rozšíření výběhu, ke kterému je vydáno závazné stanovisko, realizace však podle Pospíšila stojí kvůli koronavirové situaci a současnému zdražování materiálu.

„Do budoucna vedení Národního památkového ústavu nepředpokládá na státním zámku Konopiště vlastní chov medvědů,“ uzavřel Tomáš Pospíšil.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto OBRAZ - Obránci zvířat Praha

Štítky medvěd, medvěd Jirka, chov, zámek, zámek Konopiště, Konopiště, Národní památkový ústav, Tomáš Pospíšil, metr čtvereční, Krajská veterinární správa, František Ferdinand d'Este, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ev Ik

Zvířata mám ráda. Ochránce zvířat ne. Většinou jsou to lidé, co o zvířatech nic neví a jen škodí. Stereotypní chování má každé zvíře, které je chované v omezeném prostoru. Ať se podívají na svoje gaučáky či kočky, které mají nepřirozeně v bytě. Podle ochránců by se měl medvěd nejspíš zastřelit, aby netrpěl. Co s ním jiného ? Jestli si někdo myslí, že mu mávnutím kouzelného proutku vyroste ve výběhu les nebo že se jeho naučené chování změní rozšířením výběhu, tak je opravdu mamlas.

Pondělí, 24. října 2022, 06:36Odpovědět

Medvěd Jirka na Konopišti podle aktivistů trpí. Má odpovídající podmínky, zní ze zámku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.