Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Praha poslala na Ukrajinu první čtyři darované tramvaje

Dopravní podnik hlavního města ve čtvrtek naložil čtyři tramvaje, které putují do ukrajinského Charkova. Celkem Praha Ukrajině daruje dvacet tramvají a dva autobusy. Naložení hradil dopravní podnik, přepravu a celní výdaje ukrajinská strana.

„Ukrajinská města potřebují k zajištění svého chodu fungující dopravu. Bohužel terčem ruské agrese jsou často civilní cíle včetně těch dopravních. Třeba už v březnu zasáhl ruský útok vozovnu v Charkově s tramvajemi nakoupenými z Prahy ještě před válkou v roce 2011,“ uvedl na svém Facebooku primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Charkov dostane celkem dvacet tramvají, sice vyřazených z provozu, ale schopných jízdy. Dva autobusy pak budou sloužit lidem města Chmelnický.

Praha daruje Ukrajině dvacet tramvají a dva autobusy

Vedení hlavního města spolu s dopravním podnikem rozhodlo, že dvěma ukrajinským městům daruje dvacet tramvají a dva autobusy v hodnotě sedm milionů korun. Tramvaje jsou vyřazené a odstavené ve vozovně Hloubětín. Převoz a zprovoznění strojů platí...

„Kromě darování vozidel, jejichž současná účetní hodnota činí necelých 7 milionů korun, hradíme také náklady na jejich nakládku,“ informoval na Facebooku dopravní podnik. O samotnou přepravu a celní formality se stará charkovský dopravní podnik.

Na čtyři kamiony tramvaje naložili v Hostivaři a do cíle poputují přes Ostravu a Polsko dva dny. Další část naloží asi za deset dní, všechny tramvaje by na Ukrajinu měli poslat do konce roku.

„Tahle naše pomoc Ukrajině navíc není první ani poslední. Už dříve jsme na místo posílali záchranářskou techniku nebo díky Zoo Praha pomáhali ukrajinským zoologickým zahradám,“ popsal Hřib. Doplnil, že přemýšlí i o pomoci v oblasti energetické infrastruktury.

Ohodnoť článek

Foto Dopravní podnik hl. m. Prahy, Člověk v tísni

Štítky dopravní podnik, tramvaje, Ukrajina, Charkov, dar, Praha, dopravní společnost, Zdeněk Hřib, Facebook, Česká pirátská strana, Ivan Ivanov Mărkvička, ZOO Praha, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha poslala na Ukrajinu první čtyři darované tramvaje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.