Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zemřel dlouholetý šéf pražské mordparty Jiří Markovič

Ve věku 79 let zemřel bývalý kriminalista a dlouholetý šéf pražské mordparty Jiří Markovič. Mezi Markovičovy mediálně nejznámější případy patří dopadení takzvaného spartakiádního vraha Jiřího Straky nebo sadistického sériového vraha Ladislava Hojera.

O jeho smrti dnes informoval na webu deník Blesk s odkazem na jeho manželku. 

Markovič se narodil 16. listopadu 1942 v Boleradicích na jižní Moravě. K policii nastoupil v roce 1964, o dva roky později se dostal na oddělení vyšetřování. Od ledna 1977 nastoupil na odbor vyšetřování hlavního města Prahy, v roce 1986 začal řídit jedno ze dvou tehdejších oddělení vražd. Do důchodu odešel v roce 1999.

Jeden z nejznámějších českých kriminalistů vyšetřoval případ Jiřího Straky, který v 16 letech před spartakiádou v roce 1985 zavraždil v hlavním městě tři ženy, dvě se zavraždit pokusil a pět jich znásilnil. „Pro něj bylo zabití člověka jako zamáčknutí mouchy," řekl Markovič v roce 2016. Městský soud v Praze Straku v prosinci 1985 odsoudil jako mladistvého k deseti letům odnětí svobody. Před soud Markovič dostal i Hojera, který na přelomu 70. a 80. let brutálně zavraždil pět žen, dopustil se řady znásilnění, a dokonce i kanibalismu. Dostal za to trest smrti.

O svých nejznámějších případech napsal Markovič s Viktorinem Šulcem knihu Lovec přízraků s podtitulem Vraždy, které šokovaly republiku. Na svou práci při vyšetřování nejzávažnějších zločinů vzpomínal také v knize Kriminalista Jiří Markovič - legenda pražské mordparty deviantům na stopě.

Případy prvního oddělení, které léta vedl, se nechali inspirovat tvůrci stejnojmenného seriálu České televize.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nakladatelství Epocha

Štítky smrt, policie, Jiří Markovič, první oddělení, vraždy, Ladislav Hojer, Jiří Straka, Praha, Městský soud v Praze, Jihomoravský kraj, Boleradice, Blesk, Viktorin Šulc, Česká televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel dlouholetý šéf pražské mordparty Jiří Markovič  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.