Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: Žena chtěla na mítinku v Praze hodit Okamurovi do obličeje štrúdl. Zadržela ji policie

Na čtvrtečním předvolebním mítinku SPD na pražském Proseku chtěla jedna z přítomných žen hodit po předsedovi hnutí Tomiu Okamurovi štrúdl. Zastavili ji ale policisté v civilu, kteří ji vzápětí zajistili. Okamuru zasáhla do obličeje jen šlehačka. Žena patří ke skupině Biotická Pekařská Brigáda, jejíž členové se označují za anarchisty.

Štrúdl pekli z vyhozených jablek

„Během půl vteřiny zakročili policisté v civilu, o kterých jsem nevěděl," uvedl Okamura a zdůraznil, že ho žena do obličeje netrefila. Označil ji za podporovatelku Pirátů. „Svědčí to o obrovské nervozitě stran Fialovy vládní koalice, protože když nemají program, který můžou nabídnout občanům, tak nastupuje agresivita a násilí," řekl iDNES Okamura.

„Žena je podezřelá z přestupku proti občanskému soužití a po zajištění byla propuštěna,“ sdělil mluvčí policie Jan Daněk.

Spolek Biotická Pekařská Brigáda zveřejnil video z incidentu na svém facebooku. „Okamurova pohrdavá a vinu svalují rétorika na ty, kteří se ocitli v těžké životní situaci, ze které si nemohou sami pomoci, se nám hnusí, vyvolává v nás hněv a nutí nás péci štrůdly," uvedli členové spolku. Moučník byl podle nich z vyhozených potravin a z veganské šlehačky.

Biotická Pekařská Brigáda se inspiruje zahraničním kolektivem Biotic Baking Brigade, který fungoval v Americe v 90. letech minulého století. Koláči útočil třeba na Billa Gatese nebo ekonoma Miltona Friedmana.

Několik incidentů se letos v létě stalo také na mítincích hnutí ANO. V Borovanech chtěl školák odnést od obytného vozu předsedy ANO Andreje Babiše reproduktor. Také tam zasahovali neuniformovaní policisté, kteří na školáka zaklekli. Vyvolalo to kritiku veřejnosti, stejně jako zásah neuniformovaných policistů proti ženě v Českém Krumlově, kterou odvezli v neoznačeném autě na služebnu.

Okamura chtěl zničit volební lístek

Sám Okamura se v pátek pokusil o malý protest přímo ve volební místnosti v Praze 6. Protože v jeho obvodu v senátních volbách nekandiduje žádný kandidát za SPD, svůj nesouhlas s vládní politikou vyjádřil znehodnocením volebního lístku, na kterém vybral současného senátora za Prahu 6 Jiřího Růžičku (Spolu). „Škrtl jsem jeho volební lístek a ještě jsme ho natrhl. Voleb jsem se tímto zúčastnil, vždycky jsem pro to, abychom k volbám chodili. Můj hlas tak bude započítán mezi odevzdané, tímto jsem však vyjádřil svůj nesouhlas a zároveň snížil procentní výsledek panu Růžičkovi, protože absolutně nesouhlasím s politikou TOP 09 a vládní koalice," řekl  Okamura.

Podle volebního zákona je volební lístek neplatný, pokud není na předepsaném tiskopise, je přetržený, nebo není vložený do úřední obálky. Naproti tomu poškozený či přeložený lístek platný je, pokud jsou z něj patrné potřebné údaje. Platnost v takovém případě posuzuje okrsková volební komise.

Okamurův hlas by tak nakonec platný být mohl. Na Twitteru na to reagovalo i hnutí TOP 09. „Děkujeme srdečně panu Okamurovi za hlas pro Jiřího Růžičku. Dobrá volba!" píše se na účtu hnutí.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Biotická Pekařská Brigáda

Štítky Tomio Okamura, Biotická Pekařská brigáda, policie, štrúdl, přestupek, jablečný závin, Praha, Svoboda a přímá demokracie, Prosek, Jiří Růžička, Česká pirátská strana, ANO 2011, TOP 09, Bill Gates, Milton Friedman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Žena chtěla na mítinku v Praze hodit Okamurovi do obličeje štrúdl. Zadržela ji policie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.