Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Po šesti hodinách rozhodnuto. Čižinský končí jako starosta Prahy 1, nahradí ho Petr Hejma

, aktualizováno 14. ledna 2020, 22:25

Koaliční krize na Praze 1 dnes vyvrcholila vznikem nové koalice, která povede městskou část. Zastupitelé Prahy 1 na dnešním mimořádném jednání odhlasovali také konec Pavla Čižinského (Praha 1 Sobě) na pozici starosty Prahy 1. Nahradí jej Petr Hejma (My, co tady žijeme), kterému dalo hlas 14 z 25 zastupitelů.

Zastupitelé Prahy 1 na dnešním mimořádném jednání odhlasovali konec Pavla Čižinského na pozici starosty Prahy 1. Ještě několik hodin před jeho odvoláním vznikla nová koalice ve složení klubů My, co tady žijeme (STAN, TOP 09, KDU-ČSL, Iniciativa občanů), ODS a ANO. Dosavadní koalice Praha 1 Sobě, Pirátů a Zelené pro jedničku odchází do opozice.


Petr Hejma na úterním jednání mimořádného zastupitelstva.

Petr Hejma v roce 2002 neúspěšně kandidoval do zastupitelstva Prahy 1 jako nestraník za Iniciativu pražských občanů, poté vstoupil do ODS, za kterou v roce 2006 poprvé usedl do křesla zastupitele Prahy 1 a jako lídr kandidátky se stal starostou (koalici tehdy utvořila ODS s ČSSD a SNK ED).

V čele městské části skončil po třech letech, kdy návrh na Hejmovo odvolání, se kterým přišli zastupitelé Věcí veřejných, podpořila i část jeho spolustraníků.

Hejma se následně s ODS rozešel a v roce 2014 vstoupil do STAN, ve stejném roce se také po čtyřleté přestávce vrátil do zastupitelstva Prahy 1. Na podzim 2018 se stal místostarostou.

„Nevidím důvod k tomu, aby současná koalice měla skončit. Byli jsme zvoleni, abychom provedli změnu. Změnou bylo volání po otevřenosti a transparentnosti,“ uvedl na začátek mimořádného zastupitelstva Prahy 1 starosta Pavel Čižinský. Pokračoval argumenty o tom, že část členů nové koalice je trestně stíhaná nebo podle slov Pavla Čižinského podivně přišli k obecním bytům. "Myslím, že dnešní den jasně dokazuje, že my jsme tu korupci skutečně nepřipouštěli a že jsme byli skutečně nepohodlní," dodal. Členy nové koalice označil také jako rakovinu a varoval před návratem "starých pořádků".

"Varujete před návratem starých pořádků. Já říkám, už aby to bylo. Znamenalo by to, že úřad konečně začne fungovat tak, jak má," oponoval předseda klubu TOP 09 Jan Votoček.


Veřejnost v tričkách s motivy Ku-klux-klan​u.

Podpořit Čižinského přišli mimo jiné senátoři Marek Hilšer, Václav Hampl a Ladislav Kos nebo předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. "Jeden z rozpadlých klubů se spojil s opozicí a má nyní většinu jednoho hlasu. Pan Hejma se stane starostou, ačkoliv ve volbách byl až čtvrtý. Je to už třetí městská část, odkud nás ODS, TOP a STAN po roce vyšoupli koalicí s ANO. Bohužel nyní přebírají kormidlo i trestně stihaní zastupitelé. Každopádně bylo mou povinnosti pražského poslance proti tomu vystoupit," sdělil Michálek. Za novou koalici se v posledních dnech postavila vedení celopražského STAN a TOP 09, naopak Piráti a Praha Sobě výměnu kritizovali. 

Bouřlivá atmosféra

Jednání probíhalo za hojné účasti veřejnosti a ve velmi živé atmosféře. Zastupitelé nejprve odhlasovali, aby jednání vedl Petr Hejma. Právě Petr Hejma, který už v minulosti Prahu 1 vedl, bude opět starostou tohoto obvodu. Hejma se nechal slyšet, že fungující radnice je základ dobrého fungování městské části. 

Hejma by měl se měl starat o územní rozvoj, bezpečnost, styk s veřejností, investice, veřejné zakázky nebo Nemocnici Na Františku. Prvním místostarostou je Petr Burgr (KDU-ČSL), místostarostkou je Eva Špačková (ODS). Radními jsou Michal Caban (Iniciativa občanů), Richard Bureš (ODS), Jan Votoček (TOP 09), Karel Grabein Procházka (ANO) a další zastupitel za TOP 09.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Praha 1

Štítky zastupitelstvo, Praha 1, Pavel Čižinský, Petr Hejma, starosta, Praha, koalice, ODS, TOP 09, městská část, Starostové a nezávislí, ANO 2011, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po šesti hodinách rozhodnuto. Čižinský končí jako starosta Prahy 1, nahradí ho Petr Hejma  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.