Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hlídač státu zveřejnil svůj index. V Praze nejlépe hospodařila Jednička, nejhorší známku dostal Radotín

Nestátní nezisková organizace Hlídač státu na svém webu zveřejnila K-Index, který řeší nehospodárné nakládání s veřejnými penězi a riziko korupce. V hlavním městě byla nejlépe hodnocena první městská část, na druhém místě je Praha 3, třetí pak Praha 4. Na posledním místě z dvaadvaceti skončila Praha 16.

Výpočet K-Indexu vychází ze známkování různých parametrů A až F, kdy se přičítají číselné hodnosti.Čím vyšší číslo analyzovaný subjekt dostane, tím je jeho situace horší. Hlídač státu řeší například podíl smluv bez ceny, podíl smluv uzavřených s firmami, jejichž majitelé či ony samy sponzorovali politické strany, podíl smluv uzavřených o víkendu či svátku, koncentrace zakázek do rukou malého počtu dodavatelů nebo koncentrace dodavatelů u smluv se skrytou cenou.

Podrobné hodnocení všech městských částí najdete zde

Městská část Praha 1 skončila s celkovou hodnotou 2,43, bodu, kdy dostala čtyři A, čtyři B a dvakrát C. Problém organizace našla z tří smluv s nedostatky a u 136 smluv s firmami, jejichž majitelé či ony samy sponzorovali politické strany.

„Nevykazuje téměř žádné rizikové faktory. Zakázky z jednotlivých oborů uzavřelo více dodavatelů, žádný výrazně nedominuje. Zakázky s podezřelou cenou se nekoncentrují u žádných dodavatelů," píše se na webu.

Druhá Praha 3 pak získala 2,91 bodu a Praha 4 3,03 bodu.

Jednička s Dvojkou se ve vedení oproti minulému roku vystřídaly, čtvrtá městská část dosáhla na třetí místo z pátého. Celkově si ale ve srovnání s minulým rokem všechny v hodnotě indexu pohoršily.

Nejhorší Praha 16 nabrala 6,81 bodu hlavně za skrývání cen u 21 smluv, dominanci zakázek u dodavatelů ve dvou oborech a koncentraci zakázek u malého počtu dodavatelů. Na poslední místo se v žebříčku propadla z 12 místa.  „Částečně umožňuje rizikové jednání. Dobrovolně zveřejňuje velké množství smluv pod 50 tisíc korun. Zásadní nedostatky u tří smluv z 142 smluv," uvedl Hlídač státu. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 1

Štítky Hlídač státu, index, hospodaření, korupce, Praha, městská část, Radotín, Hlídač státu, z.ú.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlídač státu zveřejnil svůj index. V Praze nejlépe hospodařila Jednička, nejhorší známku dostal Radotín  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.