Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Praha nechá provést hloubkové audity ve svých organizacích. Důvodem je korupční kauza

Praha nechá provést hloubkové audity ve zhruba 250 svých příspěvkových organizacích. Zaměří se na to, zda organizace zadávaly od roku 2010 veřejné zakázky některé z více než třicítky firem, které mají podle vedení města vazby na osoby obviněné v kauze údajné korupce v dopravním podniku Dozimetr. Radní to dnes na návrh primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) uložili ředitelům organizací, informoval v tiskové zprávě mluvčí města Vít Hofman.

Audity se budou týkat všech oblastí

Městští zastupitelé na mimořádném jednání svolaném z popudu opozice koncem června zadali radním, aby zajistili audity v souvislosti s IT zakázkami přidělenými magistrátem a dalšími organizacemi města firmám spojeným s podnikateli Pavlem Dovhomiljou a Marošem Jančovičem, kteří jsou obvinění v kauze Dozimetr. Dnes schválené audity příspěvkových organizací se nicméně nebudou týkat jen informačních technologií, ale všech oblastí a všech organizací.

V případě, že některá z organizací s firmou či firmami na seznamu spolupracovala, auditoři podrobně prověří celý proces soutěže a zadání zakázky. „Prověřované firmy mají celou řadu zakázek i u ministerstev, vládních agentur i samostatných pražských městských částí, a těm všem bych proto doporučil provést obdobné hloubkové audity. Zakázky mohou být i zcela legitimní a pocházet z otevřených soutěží, ale chceme vše pro jistotu prověřit," uvedl Zdeněk Hřib. Dodal, že protikorupční opatření Piráti zavádí celé volební období.

Organizovaná skupina obviněných systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu v červnu kvůli hospodaření v dopravním podniku obvinili více než desítku lidí, mimo jiné primátorova náměstka Petra Hlubučka (dříve STAN), podnikatele Michala Redla, bývalého člena představenstva Mateje Augustína a další členy vedení podniku, který jako největší městská firma provozuje MHD.

Policie tvrdí, že organizovaná skupina obviněných systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat úplatky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Praha.eu

Štítky hospodářství, kriminalita, korupce, audity, Praha, dopravní společnost, Zdeněk Hřib, Česká pirátská strana, Vít Hofman, Akce Dozimetr, Petr Hlubuček, Michal Redl, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha nechá provést hloubkové audity ve svých organizacích. Důvodem je korupční kauza  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.