Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Orbán nebo Babiš, oba patří za mříž, skandovali lidé při znovuotevření Státní opery

Zhruba 30 lidí včera večer protestovalo před Státní operou v Praze proti maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi, který krátce před 19:30 přijel na slavnostní koncert při znovuotevření historické budovy opery. Odpůrci měli píšťalky, skandovali "Hanba!", drželi vlajku Evropské unie či transparent "Orbán nebo Babiš, oba patří za mříž" s odkazem na českého premiéra Andreje Babiše (ANO).

Orbán čelil protestům kvůli posilování vládní kontroly nad kulturou

Orbánův kabinet na konci loňského roku čelil protestům opozice kvůli přijetí zákona, který podle ní posiluje vládní kontrolu nad kulturou. Podle divadelníků zákon naruší jejich nezávislost a uměleckou svobodu. Podporu jim vyjádřili čeští umělci, dopis do Maďarska poslalo také Národní divadlo, jehož součástí je právě i Státní opera Praha.

Maďarský premiér vyhrál se svou stranou Fidesz už několikery volby. Zároveň je obviňován opozicí z uzurpování moci, vazeb na Rusko či z protiimigračních nálad. Orbán je znám jako jeden z nejrozhodnějších odpůrců imigrace a Maďarsko pod jeho vedením přijalo řadu tvrdých protiimigračních opatření. Proti nacionalismu byl namířen jeden z transparentů protestujících lidí.

Babiš, Zaorálek, Duka nebo Donutil

Na slavnostní znovuotevření Státní opery v Praze přijeli například premiér Andrej Babiš (ANO), ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), kardinál Dominik Duka nebo třeba herci Miroslav Donutil a Jaromír Hanzlík. Zahajovací koncert nazvaný Státní opera v proměnách času (1888-2018), který režíruje Alice Nellis, završil rekonstrukci, jež stála 1,3 miliardy korun a trvala téměř tři roky. Operní gala se konalo přesně 132 let od prvního otevření Státní opery, tehdy Nového německého divadla.

Autoři | Foto

Štítky ČR, Maďarsko, divadlo, hudba, stavby, opera, Státní opera, Orbán, protest, Viktor Orbán, Andrej Babiš, ANO 2011, Evropská unie, Praha, Dominik Duka, Lubomír Zaorálek, Miroslav Donutil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Orbán nebo Babiš, oba patří za mříž, skandovali lidé při znovuotevření Státní opery  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.