Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Praha přivítá v rámci českého předsednictví v Radě EU evropské lídry

V druhé polovině letošního roku bude Česká republiky předsedat Radě Evropské unie, a tak se Praha na toto období připravuje. Pražští radní schválili konání akcí, které pomůžou zviditelnit hlavní město, jeho priority i modernizaci, kterou v posledních letech prošlo.

Praha chce ukázat své zaměření na ambiciózní klimatickou politiku

Pražští radní schválili přehled aktivit, které hlavní město připravuje pro předsednictví České republiky v Radě EU. To nastane 1. července a potrvá do 12. prosince letošního roku. Podle radních jde o jedinečnou příležitost, jak zbytku Evropy ukázat priority českého hlavního města.

Primátor Prahy se nechal slyšet, že Praha chce ukázat své zaměření na ambiciózní klimatickou politiku vedoucí ke zvýšení energetické soběstačnosti, chytrá řešení, kulturu, vzdělávání, vědu a inovace. „Předsednictví je také příležitostí si připomenout, jaké konkrétní výhody členství v EU Pražanům přináší. Jsou to například peníze na rozvoj infrastruktury, jako jsou nové tramvajové tratě, P+R parkoviště, elektrobusy a trolejbusy, ale i nové školky a dětské skupiny a podobně. Neméně důležitým benefitem zvlášť v této době je i ochrana demokratických hodnot,” uvedl ve zprávě pro novináře primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

Praha bude během předsednictví pořádat nebo podporovat různé kulturní a vzdělávací akce nebo politická jednání, konference nebo summity. Na přelomu června a července se bude konat týdenní osvětová akce na počest zahájení českého předsednictví, půjde o besedy nebo představení projektů financovaných Evropskou unií. Konat se však bude také společná akce s Paříží, právě od Francie totiž Česko předsednictví převezme. Měli by se propojit experti a umělci z Prahy a Paříže a společně pracovat na tématech týkajících se udržitelné módy a designu.

Hřibovi došla trpělivost. Vyzval aktivisty, ať přestanou brát Pražany jako rukojmí

Pražský primátor Zdeněk Hřib vyzval aktivisty z hnutí Extinction Rebellion, aby ukončili svá protestní blokování dopravy. Do silnic si v hlavním městě v posledních dvou týdnech sedli i lehli už osmkrát.

Dialogy o udržitelnosti, Climate Talks nebo Summit Paktu svobodných měst

Během prvního měsíce českého předsednictví se v Praze uskuteční prestižní výjezdní zasedání komise COTER (Komise pro politiku územní soudržnosti a rozpočet EU). V září město bude hostit přímý dialog evropských primátorů s vrcholnými představiteli Evropské komise na téma udržitelnosti a energetické nezávislosti. Později v Praze proběhne Summit Paktu svobodných měst, který se bude zaměřovat na spolupráci v pomoci Ukrajině, Kyjevu a mírnění následků války ve členských městech Paktu. Další akcí konanou v Praze bude Climate Talks s evropskými i českými městy a obcemi.

„Díky předsednictví a pozornosti, která bude v jeho průběhu upřena nejen na ČR, ale i na Prahu, je možné velmi efektivně komunikovat i modernizaci Prahy, kterou prošla v posledních letech. Proaktivní zapojení Prahy v průběhu českého předsednictví společně s připraveností prosazovat klíčová evropská témata, například Klimatický závazek, vysílá evropským partnerům jasný signál, že Praha je spolehlivým partnerem, který zvládne řadu kroků prosazovat pružněji a rychleji než vláda na národní úrovni,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí Prahy Vít Hofman.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky politika, Rada EU, Evropská unie, Praha, Rada Evropské unie, Česko, hlavní město, Evropa, Paříž, Zdeněk Hřib, Evropská komise

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha přivítá v rámci českého předsednictví v Radě EU evropské lídry  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.