Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hřib si měl zaplatit zařazení mezi TOP 5 primátorů Evropy. Ten spekulace odmítá

V sobotu dopoledne sdílel pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) na svých sociálních sítích odkaz na stránky platformy Mayors of Europe, podle kterých se zařadil mezi TOP 5 evropských primátorů. Záhy se na Twitteru se začaly šířit spekulace o tom, že pražský magistrát nebo pirátská strana měli pořadatelům zaplatit za Hřibovo umístění v této anketě. Primátor však platbu záhy vyvrátil.

„Takové ocenění člověka potěší, lhal bych, kdybych říkal, že ne“

„Byl jsem vybrán mezi TOP 5 primátorů EU,“ napsal v sobotu dopoledne primátor Zdeněk Hřib na svoje sociální sítě a přiložil odkaz na web Mayors of Europe„Za chytrá řešení pro město, rozvoj infrastruktury nebo boj proti klimatickým změnám,“ dodal a připojil odkaz na dokument s důvody, kvůli kterým byl oceněný.

„Takové ocenění člověka potěší, lhal bych, kdybych říkal, že ne. Vnímám to hlavně jako motivaci do další práce a potvrzení, že jdeme správnou cestou,“ napsal k ocenění Hřib.

Ke kauze se vyjádřil i nový předseda pražské organizace ANO Ondřej Prokop. „Celá kauza mě hodně pobavila, takže já osobně panu primátorovi a jeho lidem děkuji za příjemné víkendové zpestření. Podle hesla: “když tě nepochválí někdo jiný, musíš to holt udělat sám.” S kolegy se nicméně budeme na zastupitelstvu ptát, zda Praha nebo některé její organizace do této podobně Chorvatské PR instituce poslali peníze daňových poplatníků a případně kolik,“ napsal dopoledne redakci Pražské Drbny Ondřej Prokop.

„Praha ani Piráti nikdy této platformě nic neplatili“

Veřejnost na sociálních sítích však záhy začala spekulovat o tom, že PR agentury někdy nabízejí umístění v podobných anketách výměnou za finanční obnos a mohl by to být i Hřibův případ. Redakce Pražské Drbny odeslala primátorovi dotazy na to, zda bylo jeho umístění mezi TOP 5 evropských primátorů součástí placeného PR a pokud ano, jaká instituce toto PR platila a jak vysoká byla částka.

Hřibova mluvčí spekulace veřejnosti vyvrátila. „Zdeněk Hřib byl oceněn i renomovaným webem Politico a důvody ocenění jsou v tom reportu a ty jsou nezpochybnitelné. Praha ani Piráti nikdy této platformě nic neplatili,“ napsala dnes po poledni na dotaz redakce Pražské Drbny tisková mluvčí a poradkyně primátora Zdeňka Hřiba a PR manažerka zastupitelského klubu Pirátů Martina Vacková.

Hřib se kvůli ocenění stal terčem internetových vtipálků.

„Mayors of Europe je chorvatská informační a analytická platforma, kterou provozuje Centrum pro politické analýzy v Záhřebu“

Dalšími trny v očích veřejnosti byly fotografie lidí na webu mayorsofeurope.eu, ke kterým jsou přiřazeny názory na starosty v jednotlivých městech. Ukázalo se totiž, že fotky lidí pocházejí z fotobank. „Fotografie, které jsou na webu z fotobanky, nejsou žádné fotky redakce, ale zjevně ilustrační fotky obyvatel Evropy. Ne fotky lidí pracujících v redakci,“ uvedla Vacková v reakci na tvrzení veřejnosti, že vyfocení lidé tvoří redakci webu.

Veřejnost vedla spekulace obecně o platformě Mayors of Europe, které však Vacková opět vyvrátila. „Mayors of Europe je chorvatská informační a analytická platforma, kterou provozuje Centrum pro politické analýzy v Záhřebu. Primárně sleduje uplatňované postupy a pozitivní příklady práce mnoha evropských měst. Bez ohledu na to, zda jsou to malé, nebo velké obce. Mimochodem také zveřejňuje pozitivní příklady praxe od Londýna až po Ostravu. Veškeré kontakty mají zveřejněné na svém webu, nebo na jejich profesionální síti Linkedin,“ uvedla pro Pražskou Drbnu Vacková.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Mayors of Europe

Štítky Zdeněk Hřib, ocenění, Mayors of Europe, Praha, primátor, spekulace, Evropa, sociální síť, Pražský magistrát, Twitter, Evropská unie, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hřib si měl zaplatit zařazení mezi TOP 5 primátorů Evropy. Ten spekulace odmítá  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.