Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Babiš se bál demonstrantů, na Zemanovu kytici přihlížející bučeli, místo Hřiba přišla Richterová

Ještě za tmy, zhruba dnes kolem 6:00, přišel premiér Andrej Babiš (ANO) s ministry Karlem Havlíčkem a Alenou Schillerovou uctít výročí 17. listopadu k památníku Sametové revoluce na pražské Národní třídě. Uvedla to dnes Česká televize. Premiér na Národní položil věnec. Brzký příchod odůvodnil tím, že dostal varování, že po něm lidé chtějí házet vejce.

„Kytky od estébáků a ruskočínských kolaborantů sem opravdu nepatří“

„Nám řekla ochranka, že na nás budou házet vajíčka, tak proto jsme přišli brzo," řekl Andrej Babiš (ANO) České televizi. U památníku jsou od rána demonstranti s transparentem s nápisem „Kytky od estébáků a ruskočínských kolaborantů sem opravdu nepatří! Tak snad už je to letos naposled!"a na předsedu vlády pokřikovali i ráno, když přišel.

Před osmou hodinou k místu přišel ředitel Sekce administrativní Kanceláře prezidenta republiky Jan Novák, který na zem položil kytici od prezidenta Miloše Zemana. Od přihlížejících se k němu doneslo několik nadávek jako například „ruští švábi“. Po osmé hodině na místo dorazila Jana Maláčová. „Každá hodnota, která je pro nás klíčová, se musí udržovat. Musíme za ni bojovat,“ řekla na místě Jana Maláčová (ČSSD) a dodala, že ČSSD stále funguje.

Kytici za Hřiba přinesla Richterová

Kytici s nápisem „primátor hlavního města Zdeněk Hřib“ k pietnímu místu přinesla místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti), která od několika přihlížejících sklidila potlesk.

„Vzhledem k nepříznivé aktuální pandemické situaci a k tomu, že jsem krátce po nemoci a v respirátoru bych to neudýchal, dnešní den slavím na dálku. Přispěl jsem ale na oslavy a zapálil svíčku se vzkazem alespoň online,“ uvedl Zdeněk Hřib (Piráti).

Místo hlídají policisté a zatím nedošlo k vážnějším incidentům

Pietní místo hlídají policisté a zatím nedošlo k vážnějším incidentům. „Dnes budeme celý den v centru metropole dohlížet na oslavy 17. listopadu a na oznámená shromáždění, která mají proběhnout. Pevně věříme v jejich klidný a bezproblémový průběh,“ uvedla policie na svém twitterovém účtu.

Česko si dnes připomíná 32 let od událostí, které vedly k pádu komunismu, a 82 let od uzavření vysokých škol nacisty. Na rozdíl od loňska, kdy se kvůli šíření koronaviru konaly akce převážně on-line, budou letos akce navzdory horšící se epidemii zpět na náměstích a v ulicích. Připomínku historických okamžiků doplní debaty a demonstrace týkající se aktuálních témat, jako jsou občanská práva a opatření proti epidemii covidu-19. Na Národní dorazí během dne i další politici.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Národní, 17. listopad, historie, Babiš, Zeman, Hřib, 1939, 1989, Andrej Babiš, Zdeněk Hřib, Olga Richterová, Miloš Zeman, ANO 2011, Česká televize, Sametová revoluce, Alena Schillerová, Karel Havlíček, Národní třída

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Mašek

nedemokratické a netolerantní...a co také očekávat od nádeníků z bruselské gubernie žijící v rozkradené rozprodané vysoce zadlužené bruselské montážní dílně nacházející se ve stavu vysoké kriminality a nekončícího zdražování všeho a kterým už doma neteče z kohoutku ani Česká voda

Středa, 17. listopadu 2021, 14:48Odpovědět

Jiří Beránek

Bože René, ty musíš být ale hňup.

Středa, 17. listopadu 2021, 14:30Odpovědět

René Skalský

Obyčejná lůza si dovoluje kádrovat, kdo může a kdo nesmí položit květiny. Dost možná, že se jedná o potomky těch, kteří za německé okupace udávali české vlastence, ronili slzy pro Heydricha, po válce rabovali a páchali násilnosti, volali po trestu smrti pro Miladu Horákovou apod. V Praze se projevuje zvýšený výskyt podobného póvlu...

Středa, 17. listopadu 2021, 13:12Odpovědět

Babiš se bál demonstrantů, na Zemanovu kytici přihlížející bučeli, místo Hřiba přišla Richterová  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.