Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pirátský radní Prahy 1 Bodeček zůstane ve funkci

Radní Prahy 1 pro majetek David Bodeček (Piráti), který koncem listopadu kvůli problémům ve fungování městské části pohrozil rezignací, ve funkci zůstane. Koaliční partneři z Prahy 1 Sobě, My, co tady žijeme (KDU-ČSL, STAN, Iniciativa občanů) a Zelené pro jedničku se podle něj k jeho kritice postavili konstruktivně. Radní o tom informoval v tiskové zprávě.

Loňské volby v první městské části vyhrála Praha 1 Sobě, která získala šest mandátů v 25členném zastupitelstvu. Druhá byla ODS s pěti křesly a třetí Piráti se čtyřmi mandáty. Volební koalice My, co tady žijeme obsadila rovněž čtyři křesla. TOP 09, která v minulém volebním období vládla společně s ODS a ČSSD, získala tři mandáty. Do zastupitelstva se dostalo ještě ANO se dvěma křesly a Zelená pro jedničku s jedním.

Podle dřívějšího dopisu Bodečka starostovi Pavlu Čižinského (Praha 1 Spbě) má radnice problémy například v personální otázce, vnější komunikaci či v plánování a stanovování cílů. Radní v otevřeném dopise vyzval Čižinského a další lidi z vedení městské části k vyřešení deseti problémů. První tři se týkaly personální situace na úřadě, která je podle něj tristní. Žádal také podepsání programového prohlášení rady, nastavení pravidelných koaličních jednání, přípravu koncepce bytové politiky nebo vytvoření plánu ztransparentnění a zefektivnění práce úřadu.

V reakci na jeho kritiku se podle Bodečka konala tři koaliční jednání. "Velmi oceňuji přístup starosty Pavla Čižinského, který všechny mnou zmiňované body, jež zazněly v otevřeném dopise, ihned začal řešit. Ne vše se ale vyřešilo k mé spokojenosti a rozcházíme se i nadále ve vnímání správného chodu úřadu," napsal dnes Bodeček. I tak ve funkci zůstane.

Radní ocenil, že koalice schválila grantový program na opravu domovního fondu, který se původně měl zrušit. "Oceňuji také vypsání výběrového řízení na pozici tiskového mluvčího radnice Prahy 1 a stejně tak na pozici vedoucího oddělení vnějších vztahů," uvedl. K jeho spokojenosti se situace posunula také v případě privatizace bytů, kde prosazuje odprodej většího množství bytů nájemníkům.

V souvislosti s postupem Bodečka a silnou kritikou ze strany opoziční ODS například ohledně plánu převést Nemocnici Na Františku ze správy městské části na magistrát se v posledních týdnech objevily zvěsti, že by mohlo současné vedení radnice padnout. "Na některé koaliční zastupitele je vyvíjen velký tlak a kolují informace, že na zastupitelstvu 17. prosince se objeví návrh odvolat starostu. Opozice využívá určité nejistoty, kterou do koalice vnesl otevřený dopis radního Bodečka," uvedl radní Petr Kučera (Zelená pro jedničku).

Autoři | Foto Praha 1

Štítky ČR, správa, Praha, personální, městská část, Česká pirátská strana, ODS, KDU-ČSL, Starostové a nezávislí, Pavel Čižinský, křeslo, koalice, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pirátský radní Prahy 1 Bodeček zůstane ve funkci  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.