Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Už nikdy fronty na banány, vyzývají české osobnosti. Nejsme extrémní strana, reaguje komunista Dolejš

České tvůrčí osobnosti se staly tvářemi politické iniciativy pod záštitou spolku Dekomunizace. Iniciativa vyzývá lidi k účasti u voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a jejím hlavním cílem je, aby lidé volili demokratické strany a tím vyloučili KSČM z Parlamentu. Podle poslance Jiřího Dolejše, který za KSČM kandiduje v Praze, podobné iniciativy žijí z minulosti, která jako argument podle něj nestačí.

#SbohemSoudruzi

Spolek Dekomunizace vytvořil pod heslem #SbohemSoudruzi videospot s šestnácti českými herci, umělci, hudebníky a influencery. Ve spotu hrají Iva Pazderková, Karel Kovář, David Černý, Patricie Pagáčová, Jitka Schneiderová, Zdeněk Suchý, Milan Šteindler, Tomáš Hanák, Jan Hájek, David Vávra, Josef Zýka, Jiří Macháček, Eva Salzmannová, Renáta Prokopová a Barbora Poláková. Spot namluvil Saša Rašilov a další osobnosti iniciativu podporují například na svých sociálních sítích.

„Kampaň jsme spustili proto, že KSČM považujeme za politickou stranu s temnou totalitní minulostí, od níž se nikdy plně nedistancovala,“ vysvětluje Michal Gregorini ze spolku Dekomunizace.

„KSČM je transformovaná strana“

S tímto tvrzením nesouhlasí poslanec Jiří Dolejš, který za KSČM kandiduje v Praze. Podle něj se KSČM od své minulosti distancuje dostatečně. „Součást identity KSČM je nejen historická distance a omluva, ale jasný akcent na politickou a ekonomickou pluralitu. Už nikdy diktatura a mocenský monopol. To je v dokumentech KSČM snadno dohledatelné,“ uvedl Jiří Dolejš pro Pražskou Drbnu.

Podobné iniciativy žijí podle Dolejše z minulosti, která už dnes jako argument podle něj nevystačí. „KSČM je transformovaná strana, ztotožňovat ji s bývalou státostranou přehlíží fakt, že její program z distance vůči totalitním praktikám už vychází. Ostatně legitimizace KSČM dle zákona o politických stranách a volbami platí, proč nedemokraticky omezovat poltickou soutěž,“ pokládá řečnickou otázku Dolejš.

Stalinistické názory i zrušení víceletých gymnázií. Pražskou kandidátku KSČM vede Semelová

Komunistická strana Čech a Moravy míří do podzimních sněmovních voleb v Praze podobně jako koalice SPOLU nebo Piráti a STAN s ženou na první pozici. Jedničkou pražské kandidátky komunistů bude předsedkyně krajského výboru KSČM Praha Marta...

Neúspěch ve volbách? Krásný dárek k výročí

Podle Michala Gregoriniho by byl ten správný dárek k letošnímu stoletému výročí vzniku KSČM, kdyby strana neuspěla v parlamentních volbách. „Lidé, kteří k volbám nejdou, zesilují hlas těch, kteří volí a s nimiž třeba nesouhlasí. Žijeme stále v demokratické společnosti, v níž platí soutěž politických stran. Máme možnost volit uskupení, s jehož hodnotami, programem a nebo osobnostmi máme největší názorovou shodu. Jestliže se vzdáme svého hlasu, může se stát, že dostanou prostor ti, jejichž vlivu na společnost se bojíme nejvíce - extrémní, populistické strany či hnutí s flexibilními hodnotami,“ dodává Gregorini.

Dolejš však Gregoriniho tvrzení o extrémní straně odmítá. „KSČM jde více na systémové solidární řešení, není extrémní, ale důsledná, na kořen jdoucí,“ řekl Dolejš. „KSČM je za tržní ekonomiku, nikoliv byrokratickou. Ale se strategickým řízením - tedy ani fronty na banány, ani fronty na úřadech práce a sociálce. Osobně bych řekl sbohem reliktům stalinismu, ale nikoliv perspektivě demokratického socialismu,“ uzavřel Dolejš.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dekomunizace

Štítky volba, politika, Dekomunizace, herci, zpěváci, KSČM, Jiří Dolejš, volby, Praha, Parlament České republiky, Poslanecká sněmovna ČR, Česko, Iva Pazderková, David Černý, Karel Kovář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Už nikdy fronty na banány, vyzývají české osobnosti. Nejsme extrémní strana, reaguje komunista Dolejš  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.