Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Žalobce zrušil zastavení stíhání Babiše v kauze Čapí hnízdo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zrušil usnesení o zastavení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) a Jany Mayerové ze společnosti Farma Čapí hnízdo. Jejich stíhání v případu údajného dotačního podvodu tedy pokračuje a vyšetřování se vrací do Prahy k dozorovému státnímu zástupci. Stíhání Babišových rodinných příslušníků naopak definitivně končí. Zeman to uvedl na dnešní tiskové konferenci.

Pro dozorujícího státního zástupce Jaroslava Šarocha je Zemanův právní názor závazný. "V současné době není důkazní situace na to, aby mohla být věc obžalována, nebo zastavena," uvedl Zeman. Zároveň ale zdůraznil, že nepředjímá, jaký má být výsledek vyšetřování, a že u obviněného Babiše i Mayerové je nutné ctít presumpci neviny. Šaroch nemá k novému rozhodnutí ve věci žádnou lhůtu.

Nejvyšší státní zástupce uvedl, že přezkumem Šarochova rozhodnutí odhalil nedostatky ve skutkové rovině i v rovině právního hodnocení. Zmínil mimo jiné nesprávné hodnocení důkazů a neúplné vyhodnocení evropské legislativy. Kriticky se vyjádřil i k činnosti regionální rady, která dotace Čapímu hnízdu poskytla. Podle něj bylo hodnocení projektu zejména v úvodní fázi naprosto formální a rada nepřezkoumala majetkovou strukturu žadatele.

Pražské městské státní zastupitelství pravomocně zastavilo Babišovo stíhání v polovině září. Premiér jakoukoliv vinu dlouhodobě odmítá.

Definitivní zastavení stíhání se týká Babišovy manželky Moniky, dcery Adriany Bobekové, švagra Martina Herodese a bývalého člena společnosti Farma Čapí hnízdo Josefa Nenadála. Zeman řekl, že se u nich nepodařilo prokázat subjektivní stránku trestné činnosti.

Podstatou případu je to, že společnost Farma Čapí hnízdo původně patřila Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na niž by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost pod Agrofert vrátila. Babiš vlastnil holding do předloňského února, pak jej vložil do svěřenských fondů.

Prezident Miloš Zeman už dříve uvedl, že pokud by bylo stíhání obnoveno, rozhodne o tzv. abolici. V jejím důsledku by bylo další Babišovo stíhání nepřípustné. Premiér opakovaně tvrdil, že by abolici nepřijal.

Ohodnoť článek

Štítky Andrej Babiš, stíhání, Pavel Zeman, Miloš Zeman, státní zástupce, Čapí hnízdo, Jana Nagyová, Farma Čapí hnízdo, a.s., ANO 2011, Praha, Jaroslav Šaroch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žalobce zrušil zastavení stíhání Babiše v kauze Čapí hnízdo  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.